Belastingplicht voor precariobelasting voor regionale netbeheerder

Rechtbank Gelderland handhaaft de aan X nv opgelegde aanslag precariobelasting. Op grond van een grammaticale interpretatie van de verordening zou X nv niet belastingplichtig zijn, maar dat strookt volgens de rechtbank niet met de bedoeling van de gemeentelijke wetgever om extra inkomsten te genereren.

Belanghebbende, X nv, is netbeheerder en economisch eigenaar van gas- en elektriciteitsleidingen in de gemeente Oldebroek. Een dochtermaatschappij is juridisch eigenaar van de leidingen. In geschil is de aanslag precariobelasting 2015. X nv stelt dat uit een grammaticale lezing van de verordening volgt dat zij niet belastingplichtig is omdat ze niet "een door de minister (van Economische Zaken) aangewezen netbeheerder" is.

Rechtbank Gelderland handhaaft de aan X nv opgelegde aanslag precariobelasting. Op grond van een grammaticale interpretatie van de verordening zou X nv niet belastingplichtig zijn, maar dat strookt volgens de rechtbank niet met de bedoeling van de gemeentelijke wetgever om extra inkomsten te genereren. Uit de toelichting bij de verordening blijkt dat het de bedoeling van de gemeente is om van alle ingevolge de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet aangewezen netbeheerders te gaan heffen, ook van (regionale) netbeheerders die niet door de minister zijn aangewezen. Het zou ermee in strijd zijn om een belangrijk deel van die buizen, leidingen, kabels en draden buiten de heffing te laten. De bedoeling van de gemeentelijke wetgever prevaleert hier boven de tekst van de verordening, aldus de rechtbank. Verder oordeelt de rechtbank dat X nv zich tevergeefs beroept op raadsbesluiten uit 1923 en op het vertrouwens- en gelijkheidsbeginsel. Het beroep van X nv is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 228

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!