Belastingverlaging levert 6 miljard op!

Extra bezuinigingen kunnen (deels) achterwege blijven door de belastingheffing in box 2 voor directeur-grootaandeelhouders tijdelijk te verlagen tot 15%. Deze verlaging zal miljarden extra belastinginkomsten opleveren. Wij roepen het kabinet en de kamerleden op hier eens goed over na te denken tijdens het zomerreces.

Wanneer directeur-grootaandeelhouders (DGA's) de winsten uit hun BV als dividend uitkeren betalen ze daarover 25% inkomstenbelasting in box 2.

In het Eindrapport van de commissie van Dijkhuizen (‘Naar een activerender belastingstelsel) staat als conclusie dat DGA's winsten oppotten. In het rapport wordt geen antwoord gegeven op de vraag waarom DGA's zo weinig dividend uitkeren.

Een groot deel van de ingehouden winsten is uiteraard nodig om de ondernemingen te financieren. En wanneer wel dividend uitgekeerd kan worden is daar de 25% belastingheffing.
In de gesprekken met DGA's over de afweging om dividend uit te keren geeft een groot deel aan op te zien tegen het betalen van deze belasting en volgt vaak de conclusie om de gelden dan maar in de BV te houden.

Wanneer een DGA besluit om stel € 100.000 in de BV aan te houden op een spaarrekening levert dat jaarlijks slechts € 300 aan vennootschapsbelasting op (uitgaande van 1,5% rente). Wanneer ik ze vraag wat ze zouden doen wanneer het tarief bij dividenduitkering 15% zou bedragen antwoorden ze allemaal: doen! Dat levert in het voorbeeld direct € 15.000 inkomstenbelasting op.

Vandaar de oproep om eenmalig het tarief te verlagen tot 15% voor bijvoorbeeld alle dividenduitkeringen in het eerste kwartaal van 2014.

Het totale vermogen in alle BV's bedraagt 140 miljard. Stel dat 30% van dat vermogen wordt uitgekeerd als dividend tegen 15% dan is dat 6,3 miljard aan extra belastinginkomsten. Weliswaar in de tijd naar voren gehaald maar op de begroting scheelt dat zeker. En zou van de 35,7 miljard netto dividend niet een behoorlijk deel door de ondernemers consumptief privé worden besteed?  Wat zou dat extra opleveren aan BTW-inkomsten?

Een belangrijke stap naar een ‘ activerender belastingstelsel'  is het zeker.

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters
Otto Brands
Mr. O. (Otto) Brands is werkzaam bij Meeuwsen Ten Hoopen als belastingadviseur en is tevens partner (www.mth.nl). Meer lezen