Btw bij bouwproject voor zorgvastgoed niet volledig aftrekbaar

Rechtbank Gelderland stelt vast dat was overeengekomen dat de vergoeding voor de werkzaamheden van X zou worden verdisconteerd in de stichtingskosten van de wagenschuur en de hoeve. De inspecteur heeft daarom terecht de volledige aftrek van de btw geweigerd.

X adviseert op het gebied van ontwikkeling, realisatie, financiering en exploitatie van zorgvastgoed. Verder koopt en verkoopt X onroerende zaken. In het kader van een van de projecten sluit X een overeenkomst tot vestiging van een recht van erfpacht en een recht van opstal met de gemeente Capelle aan den IJssel. De opstallen bestaan uit een hoeve, die zal worden gerenoveerd, en een wagenschuur, die zal worden gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw. Eind 2013 sluit X een overeenkomst met een derde met betrekking tot de overdracht van het project. X brengt de aan haar in rekening gebrachte btw volledig in aftrek. Het project wordt uiteindelijk niet gerealiseerd. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur een btw-naheffingsaanslag op aan X. Volgens de inspecteur is namelijk, in verband met de voorgenomen (vrijgestelde) overdrachten van het recht van erfpacht en het recht van opstal van de hoeve, slechts 45% van de in rekening gebrachte btw aftrekbaar. Uit de administratie van X blijkt namelijk dat 55% van de verwachte verbouwingskosten is toegerekend aan de hoeve.

Rechtbank Gelderland stelt vast dat was overeengekomen dat de vergoeding voor de werkzaamheden van X zou worden verdisconteerd in de stichtingskosten, en dus in de vergoedingen voor de leveringen, van de wagenschuur en de hoeve. De aan X verrichte leveringen en verleende diensten zijn dan bestemd voor deze leveringen, en niet voor advisering bij de ontwikkeling van het project. De rechtbank is het dan ook eens met de inspecteur dat niet alle btw aftrekbaar is. De naheffingsaanslag blijft in stand.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 15

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!