Internationale actualiteiten

Eurocommissaris Oettinger wil 'nieuw geld' uit de lidstaten

Brussel wil dat de lidstaten het voor de Europese verkiezingen van 2019 eens worden over het volgende zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK). Om nieuwe uitgaven te dekken, zoals maatregelen tegen klimaatverandering, wil EU-commissaris Oettinger (Begrotingen) dat er na 2020 ‘nieuw geld' uit de lidstaten naar Brussel stroomt, bijvoorbeeld door de invoering van belasting op plastic. Daarmee hoopt hij tegelijk de overproductie en het afvalprobleem met plastic aan te pakken.

De commissie wil na 2020 af van de jaarlijkse korting die sommige landen, waaronder Nederland sinds 2007, krijgen op hun afdracht aan de EU-huishoudpot. Nederland krijgt elk jaar bijna 1 miljard euro terug omdat het relatief veel bijdraagt en relatief weinig subsidies ontvangt. De Britten krijgen al sinds 1984 een 'rebate' maar als zij uit de EU zijn moet dat mechanisme verdwijnen.
 
Londen heeft beloofd tot 2021 aan het lopende MFK te blijven betalen. Maar daarna valt er door de brexit een gat van 12 tot 14 miljard euro per jaar.
 
 
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

1 reactie
 
qq
En de EU-communisten blijven maar doorgaan. Het houdt niet op. Niet vanzelf. Stefan Molyneux (youtube) "Being liberal is a mental disorder".
12 januari 2018 09:26

                   

Meest gelezen internationaal

Agenda

Meer agenda