Exploitant van jachthaven heeft volgens A-G recht op btw-teruggaaf

Advocaat-generaal Ettema concludeert dat de verhuur van lig- en bergplaatsen een enkele dienst is, en dat deze dienst verband houdt met het gebruik van een accommodatie die nodig is voor de sportbeoefening. De A-G adviseert tot teruggaaf van € 16.501 aan teveel op aangifte voldane btw.

X exploiteert een jachthaven waar leden van X, en passanten, een ligplaats in de jachthaven kunnen huren. In de jachthaven liggen zowel zeil- als motorboten. Ook organiseert X zeillessen en wedstrijden. De inkomsten van X bestaan onder andere uit liggelden. In geschil is of met betrekking tot de vergoeding voor het ter beschikking stellen van een ligplaats het verlaagde btw-tarief van 6% kan worden toegepast. Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X geen gelegenheid geeft tot de eigenlijke sportbeoefening onder terbeschikkingstelling van een sportaccommodatie. Het beroep van X is ongegrond. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de verhuur van de ligplaatsen in de jachthaven niet is aan te merken als het geven van gelegenheid tot sportbeoefening onder terbeschikkingstelling van een sportaccommodatie. Volgens het hof is er sprake van de verhuur van parkeerruimte voor boten. X gaat in cassatie.

Advocaat-generaal Ettema concludeert dat de verhuur van lig- en bergplaatsen een enkele dienst is, en dat deze dienst verband houdt met het gebruik van een accommodatie die nodig is voor de sportbeoefening. De A-G wijst hierbij op de jurisprudentie van het Hof van Justitie EU (de arresten Commissie/Nederland (25 februari 2016, nr. C-22/15, V-N 2016/15.24, TaxVisions editie 11 maart 2016 ) en Baštová [10 november 2016, nr. C-432/15, V-N 2016/67.17]). Het gelijk is aan X. De A-G adviseert de Hoge Raad om een teruggaaf van € 16.501 aan teveel op aangifte voldane btw te verlenen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Wet op de omzetbelasting 1968 4

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wat een ergernis is het debat over de afschaffing van de...
Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!