Geen afwaardering vordering inzake aankoop Spaanse vakantiewoning

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de door X aan B SL verstrekte lening onzakelijk is. X maakt namelijk niet aannemelijk dat een derde hetzelfde debiteurenrisico zou hebben aanvaard als hij heeft gedaan bij het verstrekken van de lening.

Belanghebbende, X, houdt de aandelen in het Spaanse B SL. X verstrekt in 2004 een lening van € 363.596 aan B SL, om een pand in aanbouw in Spanje te kopen. Na afbouw wordt het pand ter beschikking gesteld als vakantiehuis. In 2011 wordt het vakantiehuis verkocht voor € 210.000. In zijn IB-aangifte 2010 waardeert X zijn vordering op B SL af, en verantwoordt hij een negatief resultaat uit ter beschikking gestelde vermogensbestanddelen van € 246.352. De inspecteur accepteert de afwaardering niet.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de door X aan B SL verstrekte lening onzakelijk is. Volgens de rechtbank maakt X namelijk niet aannemelijk dat een derde hetzelfde debiteurenrisico zou hebben aanvaard als hij heeft gedaan bij het verstrekken van de lening. De rechtbank acht daarbij van belang dat B SL, op het moment dat X de lening verstrekte, de rente en aflossing niet kon voldoen. X kan volgens de rechtbank de afwaardering van de lening dan niet in mindering brengen op zijn ROW. De aanslag blijft in stand.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.92

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!