Geen vermogensrendementsheffing als dit leidt tot een individuele en buitensporige last

A-G Niessen adviseert de Hoge Raad om de zaak te verwijzen zodat het verwijzingshof kan onderzoeken of in het geval van X sprake is van schending van het eigendomsrecht. Is dit het geval dan kan ten aanzien van X geen vermogensrendementsheffing worden geheven in het betreffende jaar.

X bezit op 1 januari 2013 aandelen A nv ter waarde van € 275 434. Zijn totale vermogen bedraagt dan € 281 938. In de loop van januari 2013 verkoopt X deze aandelen. Op 31 januari 2013 koopt X voor een bedrag van € 290 955 aandelen SNS Reaal nv. Op 1 februari 2013 onteigent de minister van Financiën de aandelen in SNS Reaal nv. Hij heeft een aanbod tot schadeloosstelling van € 0 gedaan. De civiele procedure daarover is nog aanhangig. Volgens het hof is artikel 1 EP EVRM in het specifieke geval van X geschonden. De vermogensrendementsheffing leidt in dit geval tot een individuele en buitensporige last. Het hof stelt de hoogte van het box 3-inkomen vervolgens tijdsevenredig vast. Naar aanleiding van het beroep in cassatie van de staatssecretaris heeft Advocaat-Generaal (A-G) Niessen een conclusie genomen.

Volgens de A-G is het heffen over een verondersteld rendement van 4% terwijl in werkelijkheid een verlies wordt geleden niet redelijk. Vooral omdat niet vaststaat dat X binnen een beperkt aantal jaren het verlies weer zal goedmaken. De A-G adviseert de Hoge Raad het beroep in cassatie van de staatssecretaris gegrond te verklaren en de zaak te verwijzen. Dit om de waarde in het economisch verkeer te bepalen omdat niet kan worden uitgesloten dat een derde bereid zou zijn om een som te betalen om het risico van hogere/lagere schadevergoeding over te nemen. Daardoor zou X een vordering (‘bezitting' in box 3) hebben. Blijkt dat het eigendomsrecht geschonden is dan kan ten aanzien van X de vermogensrendementsheffing in het jaar 2013 niet worden geheven.

Lees ook het thema Box 3

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 5.3

Wet inkomstenbelasting 2001 5.2

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!