Geen VPB-f.e. voor Nederlandse (zuster)vennootschappen binnen Israëlisch concern

De Hoge Raad oordeelt dat de Nederlandse (zuster)vennootschappen (belanghebbenden) geen fiscale eenheid kunnen vormen voor de VPB. Het hof heeft namelijk een onjuiste vergelijking gemaakt.

X Ltd., een Israëlische vennootschap, houdt de aandelen in twee Israëlische vennootschappen (B Ltd. en C Ltd.). De Israëlische dochters houden de aandelen in drie Nederlandse vennootschappen (D bv, E bv en F bv). D bv en E bv houden de aandelen in de Nederlandse vennootschap G bv. In geschil is of een f.e. mogelijk is tussen de Nederlandse (zuster)vennootschappen (belanghebbenden). Indien dat niet mogelijk is, is in geschil of X Ltd. een f.e. voor de VPB kan vormen met al haar (klein)dochtervennootschappen. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat D bv, E bv, F bv en G bv een geslaagd beroep doen op de non-discriminatiebepaling van art. 27 lid 4 Verdrag Nederland-Israël. Volgens het hof kunnen de vier vennootschappen dan ook een f.e. voor de VPB vormen, met F bv als moedermaatschappij. Het gelijk is aan belanghebbenden. De staatssecretaris gaat in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat het beroep van de Nederlandse (zuster)vennootschappen (belanghebbenden) op de non-discriminatiebepaling van art. 27 lid 4 Verdrag Nederland-Israël niet slaagt. Belanghebbenden kunnen geen fiscale eenheid vormen voor de VPB. Volgens de Hoge Raad heeft het hof namelijk een onjuiste vergelijking gemaakt. Er moet namelijk een vergelijking worden gemaakt tussen vennootschappen die zonder hun Israëlisch moeder een fiscale eenheid willen vormen, en vennootschappen die zonder hun Nederlandse moeder een fiscale eenheid willen vormen. Vervolgens stelt de Hoge Raad vast dat het op grond van art. 15 Wet VPB 1969 niet mogelijk is om zonder moedermaatschappij een fiscale eenheid te vormen. Er is dan ook geen sprake van een door art. 27 lid 4 Verdrag Nederland-Israël verboden discriminatie. Ook kan er geen fiscale eenheid worden gevormd tussen alle vennootschappen. Daarvoor is namelijk onderworpenheid aan de VPB vereist.

Lees ook het thema Fiscale eenheid: een dynamisch regime in de Vpb.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Staat Israël tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en naar het vermogen 27

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 15

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!