Legessanctie leidt tot vernietiging van gehele legesaanslag

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de gehele legesaanslag van X wordt getroffen door de legessanctie van art. 3.1 lid 4 Wro.

X vraagt bij de gemeente Sint-Michielsgestel een omgevingsvergunning aan voor de nieuwbouw van een winkelruimte. Later trekt hij deze aanvraag in. In geschil is of de gemeente bevoegd is leges te heffen ter zake van de aanvraag, in het licht van de legessanctie voor verouderde bestemmingsplannen. Deze legessanctie houdt in dat, wanneer een bestemmingsplan niet tijdig is vastgesteld dan wel is verlengd, voor de gemeente de bevoegdheid vervalt ‘tot het invorderen van rechten ter zake van na dat tijdstip door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten die verband houden met het bestemmingsplan'. Niet in geschil is dat de gemeente niet tijdig een nieuw bestemmingsplan heeft vastgesteld of het oude heeft verlengd.

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de gehele legesaanslag van X wordt getroffen door de legessanctie van art. 3.1 lid 4 Wro. Dit zou wellicht anders kunnen zijn indien sommige van de van de behandeling van de aanvraag deel uitmakende door of vanwege de gemeente verrichte werkzaamheden in de tarieventabel als afzonderlijk belastbare diensten waren aangewezen, maar daarvan is hier geen sprake. Er is in dit geval slechts één belastbaar feit waarvoor één tarief in rekening gebracht kan worden, dat is opgebouwd uit verschillende (samenhangende) onderdelen.

De rechtbank vernietigt de gehele legesaanslag.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...
Recent is een aantal documenten over het ‘‘nalevingstekort''...
Het aantrekken van fiscale boegbeelden acht ik een goede...
Ik wil rond de feestdagen nog maar eens benadrukken dat...
Een van de belangrijkste fiscale regelingen voor...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!