Nederland mag niet heffen over Nederlands pensioen inwoner Portugal

Hof Den Haag oordeelt dat het heffingsrecht over het pensioen van X aan Portugal toekomt. De pensioenuitkering is namelijk voor het geheel in Portugal belastbaar.

X woont in Portugal en geniet, naast zijn loon uit Nederland, een Nederlands pensioen. Het pensioen wordt zonder LB-inhouding aan X uitgekeerd. Voor het pensioen is premie op het inkomen in Nederland in mindering gebracht. Over het pensioen is in Portugal belasting geheven. Daarbij is, op grond van de Portugese IB, 15% van het bruto pensioen in de heffing betrokken. De inspecteur rekent het pensioen volledig tot het belastbare inkomen uit werk en woning. In geschil is of dat terecht is.

Hof Den Haag oordeelt dat het heffingsrecht over het pensioen van X aan Portugal toekomt. Het hof overweegt daarbij, dat, op grond van art. 18 belastingverdrag Nederland-Portugal, het heffingsrecht in casu alleen aan Nederland toekomt als het brutobedrag van het pensioen in Portugal voor minder dan 90% in de belastingheffing wordt betrokken. Het hof wijst er vervolgens op dat, op grond van de Portugese IB, de pensioenuitkering voor het geheel in Portugal belastbaar is. Daarbij is volgens het hof niet relevant of in Portugal over nagenoeg de gehele pensioenuitkering daadwerkelijk belasting is geheven. Het hof vermindert de aanslag.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 7.1 + 7.2

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

1 reactie
 
w.brussen
Ik heb een algemene vraag betreffende bovenstaande uitspraak. Is de belasting in cassatie gegaan. Is dit een bindende uitspraak voor pensioengerechtigden die in Portugal gaan wonen. Wie o wie kan mij daar nader over inlichten. Wessel Brussen
14 juni 2017 12:29

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!