Niet nakomen van publicatieplicht. Bestuurder van bv begaat economisch delict

De economische kamer van Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat de wet geen algehele vrijstelling van de publicatieplicht kent. Een micro-onderneming kan bijvoorbeeld wel vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen van de volledige jaarrekening.

Verdachte, de heer X, is door de economische politierechter van de Rechtbank Noord-Holland veroordeeld wegens het niet voldoen aan de verplichting om opdracht te geven aan zijn bv om uiterlijk twaalf maanden na afloop van het boekjaar 2012 de jaarrekening op de voorgeschreven wijze openbaar te maken. X stelt in hoger beroep in aanmerking te komen voor vrijstelling van de publicatieplicht, conform art.2:395a lid 1 onder b en c BW.

De economische kamer van Hof Amsterdam oordeelt dat de wet geen algehele vrijstelling van de publicatieplicht kent. Een micro-onderneming kan bijvoorbeeld wel vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen van de volledige jaarrekening. De publicatieplicht van de jaarrekening is dan beperkt tot de balansinformatie die volgens art. 2:395a lid 3 en 4 BW moet worden opgesteld. De keuze om een onderneming onder te brengen in een bv brengt zowel voordelen als verplichtingen met zich mee. Eén van die verplichtingen is het publiceren van de jaarrekening. X heeft de welbewuste keuze gemaakt om de jaarrekening van zijn bv in het geheel niet te publiceren. Het vonnis van de politierechter wordt daarom bevestigd.

[Bron Uitspraak]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...
Recent is een aantal documenten over het ‘‘nalevingstekort''...
Het aantrekken van fiscale boegbeelden acht ik een goede...
Ik wil rond de feestdagen nog maar eens benadrukken dat...
Een van de belangrijkste fiscale regelingen voor...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!