Of boeten terecht zijn bij ten onrechte geclaimde afdrachtvermindering moet hof volgens A-G uitzoeken

Advocaat-generaal IJzerman concludeert dat X bv heeft gesteld dat zij vanaf het begin af aan met haar adviseurs de stelling heeft ingenomen dat er sprake is van een pleitbaar standpunt. Het oordeel van het hof is dan onbegrijpelijk, en de zaak moet worden verwezen.

X bv helpt voormalig uitkeringsgerechtigden aan het werk. In haar loonaangiften over de jaren 2009 - 2013 past ze de afdrachtvermindering onderwijs startkwalificatie toe. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur LB-naheffingsaanslagen met boeten op. Volgens de inspecteur heeft X bv namelijk geen recht op toepassing van de afdrachtvermindering. Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv geen recht heeft op toepassing van de afdrachtvermindering onderwijs startkwalificatie, omdat ze niet beschikt over een verklaring crebo-erkende opleiding, en handhaaft de boeten. Hof Den Haag oordeelt, onder verwijzing naar het arrest van de Hoge Raad van 17 april 2015, nr. 14/04087 (V-N 2015/22.1.03), dat X bv geen recht heeft op de afdrachtvermindering startkwalificatie. Het hof wijst er hierbij op dat het bezit van een verklaring crebo-erkende opleiding een formeel en constitutief vereiste vormt voor toepassing van deze afdrachtvermindering, en dat X bv niet over deze verklaringen beschikt. Het hof matigt de boeten vervolgens nog wel. In cassatie is alleen nog in geschil of de boeten terecht zijn opgelegd. X bv is namelijk van mening dat er sprake is van een pleitbaar standpunt.

Advocaat-generaal IJzerman concludeert dat het oordeel van het hof, dat X bv zich, vóór het doen van de aangiften, niet op de hoogte heeft gesteld van de formele voorwaarden voor de afdrachtvermindering, onbegrijpelijk is. De A-G wijst er daarbij op dat X bv stelt dat zij, van het begin af aan, in samenspraak met haar adviseurs, de stelling heeft ingenomen dat haar standpunt pleitbaar is. De A-G adviseert de Hoge Raad om het cassatieberoep gegrond te verklaren, en de zaak te verwijzen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 14

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen 67f

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!