Omkering van bewijs voor handelaar in gebruikte goederen

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de heer X niet de vereiste IB-aangiften heeft gedaan zodat de bewijslast moet worden omgekeerd.

De heer X heeft een eenmanszaak en handelt in gebruikte bouwmachines, vrachtwagens en oud ijzer. X koopt de goederen voornamelijk in Duitsland in en verkoopt ze ook weer binnen de EU of exporteert naar onder meer Jordanië, Syrië en Pakistan. Bij een boekenonderzoek wordt geconstateerd dat zijn kasadministratie ernstige gebreken vertoont en dat er negatieve kassen zijn. In geschil zijn de IB-navorderingsaanslagen over 2007 en 2008, alsmede de boetes. Rechtbank Noord-Nederland verlaagt de aanslagen en matigt de vergrijpboetes met 20% wegens overschrijding van de redelijke termijn. X stelt in hoger beroep onder meer dat de rechtbank een rekenfout heeft gemaakt.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X niet de vereiste aangiften heeft gedaan zodat de bewijslast moet worden omgekeerd. De inspecteur is bij de navordering van redelijke schattingen uitgegaan. X stelt vergeefs dat privé contant geld is geleend en dat de brutowinstpercentages na de omzetcorrecties te hoog zijn. De rechtbank had de matiging van de boetes echter wel moeten toepassen na vermindering van de aanslagen. Hierdoor resteren uiteindelijk boetes van € 2.235 (2007) en € 8.540 (2008). Deze zijn passend en geboden. Het beroep van X is deels gegrond.

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!