Praktijk voor fysiotherapie deelt in vrijstelling reclamebelasting voor ‘zorginstellingen’

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat een pand waarin onder meer een praktijk voor fysiotherapie, podotherapie en ergotherapie is gevestigd, vrijgesteld is van reclamebelasting.

Belanghebbende, X bv, huurt voor haar praktijk voor fysiotherapie een ruimte in een gezondheidscentrum. In dit pand zijn verder onder meer actief een podotherapeut en een ergotherapeut. Aan de buitenzijde zijn borden aangebracht met de naam van de praktijk. De verordeningen reclamebelasting voor de jaren 2014 en 2016 bevatten een vrijstelling voor openbare aankondigingen die zijn aangebracht op zorginstellingen en die betrekking hebben op de functie van het gebouw. X bv beroept zich op deze vrijstelling.

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat het gezondheidscentrum waarin X een ruimte huurt, is vrijgesteld van reclamebelasting. De gemeente hanteert een vrijstelling voor ‘zorginstellingen'. In de verordeningen is het begrip zorginstelling echter niet gedefinieerd. Ook is niet kenbaar dat de vrijstellingsgrond enkel van toepassing is, zoals de heffingsambtenaar in deze procedure heeft betoogd, op zorginstellingen die voldoen aan de voorwaarden zoals die voortvloeien uit de WTZi. Deze beperkte uitleg is niet expliciet beoogd bij het opstellen van de verordeningen, maar daartoe is eerst besloten bij het opleggen van de aanslagen reclamebelasting aan X bv. De heffingsambtenaar heeft daarvoor aansluiting gezocht bij algemeen toegankelijk informatie van de rijksoverheid over zorginstellingen. De ruimere uitleg van het begrip zorginstelling, zoals X bv die voorstaat, komt de rechtbank niet onaannemelijk voor. De rechtbank verklaart het beroep van X bv gegrond en vernietigt de aanslagen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 227

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!