Stimuleringspremie belast als inkomen uit vroegere dienstbetrekking

Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden moet de door X bij zijn ontslag ontvangen stimuleringspremie belast worden als inkomen uit vroegere dienstbetrekking.

Aan X wordt met ingang van 1 december 2013 door het Ministerie van Veiligheid en Justitie ontslag verleend. X krijgt van het ministerie een stimuleringspremie toegekend van € 75.000. Daarvan wordt € 15.000 rechtstreeks overgemaakt naar het ABP voor pensioen. De rest, € 60.000, wordt in januari 2014 aan X uitbetaald onder inhouding van loonheffingen. X geeft dit bedrag in zijn aangifte ib/pvv 2014 aan als inkomsten uit vroegere arbeid. De aanslag wordt overeenkomstig de ingediende aangifte opgelegd. Vervolgens stelt X zich op het standpunt dat de uitkering hem is verstrekt als afscheidscadeau, te vergelijken met een onbelaste uitkering bij een ambtsjubileum. Het bezwaar en beroep van X tegen de aanslag ib/pvv worden ongegrond verklaard. X komt in hoger beroep.

Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden is de uitkering van € 60.000 door X genoten op grond van een aanspraak van hem op een door hem in het kader van zijn ontslag aangevraagde stimuleringspremie. De premie is gebaseerd op het aantal dienstjaren dat X werkzaam is geweest bij de Rijksoverheid. De uitkering moet worden aangemerkt als inkomsten uit vroegere dienstbetrekking en is als zodanig belast. Het hoger beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 10

Wet inkomstenbelasting 2001 3.82

Wet inkomstenbelasting 2001 3.81

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!