Toelichting op vertraging afhandeling schenk- en erfbelasting

Professionele dienstverleners kunnen digitaal aangifte schenkbelasting doen voor schenkingen vanaf het belastingjaar 2018 en voor de erfbelasting voor overlijdens vanaf het belastingjaar 2019. Dat heeft Staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer geschreven. De Tweede Kamer heeft een groot aantal vragen gesteld over de vertraagde oplevering van de nieuwe systemen voor de schenk- en erfbelasting.

De vertraging in de aanslagoplegging hoeft volgens de staatssecretaris geen belemmering te zijn voor het verdelen en uitkeren van een nalatenschap. Bij de verdeling kan bijvoorbeeld een deel van de nalatenschap worden achtergehouden voor het voldoen van de erfbelasting. Verder kunnen belastingplichtigen expliciet verzoeken om een voorlopige aanslag erfbelasting, om sneller meer zekerheid te krijgen.

Verder bestaat er binnen de Belastingdienst een postbus voor ‘complexe situaties'. Onder complexe situaties wordt verstaan dat in het geval klanten ernstige hinder ondervinden van de vertraging bij de erfbelasting zij de Belastingdienst kunnen verzoeken om de aangifte erfbelasting of het verzoek om een voorlopige aanslag met voorrang te behandelen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!