Verruimde toepassing koepelvrijstelling wordt beëindigd

De ruimere toepassing van de koepelvrijstelling die de btw-problematiek bij gemeentelijke samenwerking in de vorm van een fusie-organisatie moest oplossen, wordt per 1 januari 2018 beëindigd. Dat heeft de Staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer geschreven.

De verruimde toepassing van de koepelvrijstelling is in strijd met de Europese btw-richtlijn. Dat blijkt uit een arrest van het Hof van Justitie EU in een Luxemburgse zaak (V-N 2017/28.14). De ruimere toepassing van de koepelvrijstelling is aangekondigd in antwoord op Kamervragen (V-N 2016/15.26). Door de koepelvrijstelling hoeft een zelfstandig samenwerkingsorgaan geen btw te berekenen aan de aangesloten gemeenten. De Belastingdienst staat deze in de praktijk al toe voor belastingtijdvakken vanaf 1 januari 2016. Om betrokken partijen hun administratie en contracten aan te laten passen, hanteert de staatssecretaris een overgangsregeling tot 1 januari 2018.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

1 reactie
 
henk.4
Er zijn nog steeds mogelijkheden: http://efkbelastingadviseurs.nl/nl- NL/Datasources/Articles/1492/_De_koepelvrijstelling_bij_intergemeentelijke_samen­werking_Geef_de_fopspeen_terug
27 september 2017 13:56

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!