WOZ-waarde van kinderopvangcentrum is te laag voor integratieheffing

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de WOZ-waarde niet kan dienen als grondslag voor de integratielevering. De waarde in het economische verkeer van de Wet WOZ is namelijk niet de subjectieve aankoopprijs, zijnde de prijs die mevrouw X er voor heeft opgeofferd.

Mevrouw X exploiteert een kinderopvangcentrum dat is vrijgesteld van btw. In 2010 is X op eigen grond gestart met het laten bouwen van een nieuw pand. Het nieuwe pand is begin 2012 in gebruik genomen. In geschil is de hoogte van de integratieheffing (art. 3-3-b Wet OB 1968). X heeft € 61.950 aangegeven. Hierbij is uitgegaan van de WOZ-waarde ad € 388.000. Volgens de inspecteur is € 24.616 te weinig aangegeven en dit is vervolgens bij X nageheven. Volgens Rechtbank Gelderland is er geen aankoopprijs van soortgelijke panden voorhanden, zodat de maatstaf van heffing de kostprijs is. De voortbrengingskosten zijn in casu € 428.164, nog te vermeerderen met de grondwaarde ad € 27.450 (zie HvJ EU 28 april 2016, nr. C-128/14, V-N 2016/25.17). X gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de WOZ-waarde niet kan dienen als grondslag voor de integratielevering. De waarde in het economische verkeer van de Wet WOZ is namelijk niet de subjectieve aankoopprijs, zijnde de prijs die X er voor heeft opgeofferd. De WOZ-waarde is evenmin aan te merken als de aankoopprijs van een soortgelijk goed of als de kostprijs van het kinderopvangcentrum. Het beroep van X is dus ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 8

Wet op de omzetbelasting 1968 3

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!

                   

Columns

Daar gaan we weer. Afgelopen weekend werd weer een hele...
Lijfrenten. In het regeerakkoord zoek je er tevergeefs...
Meer columns