Zaagtandtarief leges omgevingsvergunning Rotterdam ook in 2015 onverbindend

Hof Den Haag oordeelt dat de tariefstructuur voor de leges omgevingsvergunning van de gemeente Rotterdam ook in 2015 leidt tot een onredelijke en willekeurige belastingheffing. Er is sprake van onverklaarbare, grote verschillen in heffingsdruk tussen de opvolgende categorieën.

Belanghebbende, X, vraagt op 20 oktober 2015 bij de gemeente Rotterdam een omgevingsvergunning aan voor de bouw van een nieuwe woning. De heffingsambtenaar van de gemeente legt aan hem op basis van de legesverordening 2015 een aanslag leges op van € 19.206.

Hof Den Haag oordeelt dat de tariefstructuur voor de leges omgevingsvergunning van de gemeente Rotterdam ook in 2015 leidt tot een onredelijke en willekeurige belastingheffing. In het tariefsysteem leidt een overschrijding van een tariefklasse met € 0,01 tot een stijging van de verschuldigde leges die zowel in absolute als in relatieve zin willekeurig en onredelijk is. Er is sprake van onverklaarbare, grote verschillen in heffingsdruk tussen de opvolgende categorieën (vgl. conclusie A-G IJzerman 23 maart 2017, nr. 16/05127, V-N 2017/22.26). De heffingsambtenaar heeft geen deugdelijke en onderbouwde argumenten gegeven ter rechtvaardiging van het op het eerste gezicht onredelijke en willekeurige tariefsysteem. Het hof verklaart het hoger beroep van de heffingsambtenaar ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229b

Gemeentewet 229

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Een van de kennelijk meest brisante fiscale maatregelen van...
Zo aan het eind van het jaar geef ik graag toe aan de neiging...
Al jaren klinken geluiden over mogelijke...
Aftrekposten kunnen in de toekomst nog slechts tegen het...
Madeleine Merkx ergert zich aan internetconsultaties die...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!