KVK waarschuwt: risico's schijnzelfstandigheid niet gedekt met BV
Wijze van invullen rubriek zorgkostenaftrek bepalend als selectie-instrument
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur terecht een verzuimboete oplegt aan X wegens het niet indienen van de aangifte inkomstenbelasting. De rechtbank verlaagt de belastingrente, maar laat de boete in stand omdat X geen bijzondere omstandigheden aanvoert die afwezigheid van alle schuld aannemelijk maken.
Het hervormen van de autobelastingen is urgent volgens staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën. Hij heeft in dat kader een rapport aan de Tweede Kamer aangeboden met drie denkrichtingen.
Ter zitting bij Hof Arnhem-Leeuwarden hebben partijen een compromis gesloten over de teruggaafbeschikking omzetbelasting (zie V-N 2023/55.15).
De strafkamer van de Hoge Raad oordeelt dat het nemo tenetur-beginsel niet is geschonden, omdat uit de vaststellingen van het hof volgt dat het onderzoek al was begonnen na de BTW-nihilaangiften en dat onderzoek nog liep ten tijde van de suppletieaangiften.
Vanwege het belang voor het toezicht kan staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën niet precies zeggen hoe de geautomatiseerde selectie-instrumenten werken, maar op basis van hetgeen reeds openbaar is gemaakt, kan hij wel aangeven dat het invullen van meerdere velden in de rubriek zorgkostenaftrek en de hoogte van de ingevulde bedragen bij deze post een rol spelen.
De Hoge Raad oordeelt dat er voldoende bewijs is voor het “onjuist of onvolledig” doen van de BTW-aangiften. X BV heeft zelf de BTW-fraude gepleegd, in die zin dat zij en haar mededaders wisten dat de vele verschillende Britse vennootschappen aan wie het nultarief werd gefactureerd niet aan hun daaruit voortvloeiende BTW-verplichtingen zouden voldoen.
Alle nieuwsberichten en opiniestukken dagelijks in een overzichtelijke mail in uw digitale postbus!
De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1% van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5%. De Commissie presenteert 16 juli 2025 haar voorstel.

Gemeenten krijgen door aanpassingen van de Leegstandwet meer mogelijkheden om leegstand aan te pakken. Zo kunnen gemeenten eigenaren gaan verplichten dat een pand weer bewoond of in gebruik moet zijn. De internetconsultatie over het concept-voorstel van minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is gestart. Tot en met 9 september 2025 kunnen belangstellenden reageren.

Opinie
Afbouw fiscale regelingen belooft financiële ruimte
Aftrekposten en uitzonderingen in het belastingstelsel werken in de praktijk vaak niet goed, kosten veel geld én maken het belastingstelsel complexer. Eerder deze maand stuurde staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit) een ambtelijk rapport naar de Tweede Kamer waarin verschillende oplossingsrichtingen worden geschetst voor alle fiscale regelingen die niet goed (meer) werken.
Over Über en de Zelfstandigenwet
Bijna tien jaar geleden kwam een einde aan de verklaring arbeidsrelatie (VAR), waarmee een zelfstandige comfort aan de opdrachtgever kon geven over de afwezigheid van inhoudingsplicht. In het VAR-loze tijdperk nadien zijn we op zoek naar een nieuw houvast voor de beoordeling of sprake is van een dienstbetrekking. Het civiele recht, waar handhavingsmoratorium en zachte landing niet gelden, fungeert als aanjager.
Woning, klimaat en vermogen centraal richting Belastingplan
In aanloop naar de augustusbesluitvorming en het Belastingplan 2026 probeert de Tweede Kamer de fiscale plannen van het kabinet bij te sturen. Afgelopen week sprak de vaste Kamercommissie Financiën met staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit) over de nationale fiscaliteit. Op een groot aantal dossiers zal het kabinet nog voor deze zomer zijn plannen of aanvullende informatie naar de Kamer sturen.

Europese Commissie wil hoger en flexibeler EU-budget
De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1% van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5%. De Commissie presenteert 16 juli 2025 haar voorstel.
Fiscalist Maiko van Bakel: ik schrijf omdat ik iets in beweging wil zetten of veranderen
"Ik heb fiscale economie gestudeerd, maar ik zeg altijd dat ik fiscalist ben", zegt Maiko van Bakel. "Ik voel me net zoveel jurist als econoom. Wat mij heeft aangesproken in de studie is de sterke verbinding tussen economie en recht. En het is een heel mooie combinatie."
Leo Stevens bij zijn afscheid van gerenommeerde vaktitels: ‘Ik sluit niet uit dat ik mij soms toch nog in het fiscale debat meng’
‘Mijn passie en fascinatie voor het vak zijn er nog steeds, maar op een gegeven moment moet je sommige activiteiten toch afsluiten’, zegt Leo Stevens, emeritus hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voormalig kroonlid van de SER. In augustus 2024 verscheen de 40e druk van zijn boek Elementair Belastingrecht voor Economen en Bedrijfsjuristen. Het is de laatste druk waaraan Leo Stevens – die in oktober 2024 80 jaar werd - meewerkte. Ook legt hij het redacteurschap van Weekblad Fiscaal Recht neer. Reden om terug te kijken op een glansrijke auteurscarrière.
‘Het vak belastingrecht sprak me meteen aan, en door te publiceren kun je het vakgebied verder helpen’
Na jarenlang werken in de praktijk en aan de universiteit gecombineerd te hebben, heeft Ciska Wisman recent gekozen voor een vrijwel fulltime functie aan de universiteit. ‘Ik wil mijn academische ambities nastreven.’