Aanpassing geschillenregeling en enquêteprocedure voor aandeelhouders
Schending informeel verschoningsrecht verstoort volgens A-G gelijk speelveld
Hof Amsterdam oordeelt dat X geen facturen of andere bewijsmiddelen heeft overgelegd waaruit blijkt dat hij recht heeft op een hogere aftrek van voorbelasting.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X niet aannemelijk maakt de werkzaamheden voor de VOF van zijn ouders als ondernemer te hebben verricht.
De Kennisgroep IBR IB niet-winst/LB/PH antwoordt naar aanleiding van de vraag over de belastingheffing bij de overdracht door een in Nederland woonachtige belastingplichtige van participaties in een (fiscaal transparante) besloten CV die middellijk een Amerikaanse vastgoedportefeuille houdt dat het heffingsrecht in verband met de overdracht is voorbehouden aan Nederland op grond van de nationale wet. De overdracht valt niet binnen het bereik van art. 14 lid 1 onderdeel b van het belastingverdrag met de Verenigde Staten van Amerika (VS).
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat X LLP een niet-transparant lichaam is en VPB-plichtig op grond van art. 2 lid 1 onderdeel e Wet VPB 1969. X LLP is namelijk civielrechtelijk een in Nederland gevestigde niet-transparante rechtspersoon die een onderneming drijft. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Advocaat-generaal Koopman behandelt in de conclusie het beroep van X op het informele verschoningsrecht van haar belastingadviseur en concludeert tot gegrondverklaring van het beroep en verwijzing van de zaak.
Advocaat-generaal Koopman concludeert dat het beroep van X BV over schending van het informeel verschoningsrecht slaagt. De selectie van de stukken had niet mogen plaatsvinden door de medewerkers van de Belastingdienst of het OM.
Alle nieuwsberichten en opiniestukken dagelijks in een overzichtelijke mail in uw digitale postbus!
Het ministerie van Financiën heeft de fiscale cijfers voor 2025 gepubliceerd. Eerder publiceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al de sociale cijfers voor 2025. Aan de hand daarvan is het overzicht ‘Fiscale en sociale cijfers 2025’ opgesteld.
Prinses Laurentien begrijpt niets van de verwijten aan haar adres over grensoverschrijdend gedrag en wil in gesprek met ambtenaren van het ministerie van Financiën die haar daar anoniem van hebben beschuldigd. Dat zegt de prinses, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal, in een interview met De Telegraaf.
De beloningen voor curatoren, bewindvoerders en mentoren worden vanaf 1 januari 2025 verhoogd met 6,2583 procent. Zij ontvangen een beloning voor hun werk als wettelijk vertegenwoordiger op basis van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren. Op grond van deze regeling worden de beloningen elk jaar geïndexeerd.
Opinie
Box 3: van de drup in de regen
De Hoge Raad heeft op vrijdag 20 december 2024 weer vier arresten gepubliceerd over box 3, deze keer met de tweede woning als thema. Daarmee staat de teller inmiddels al op 18. In de laatste reeks van arresten geeft hij antwoorden op de vragen hoe je ongerealiseerde waardeveranderingen moet bepalen en hoe het eigen gebruik van een tweede woning moet worden gewaardeerd. In eerste instantie lijken het fiscaal gunstige uitspraken, maar in tweede instantie fronsten ze wel mijn wenkbrauwen. Raken we niet van de drup in de regen?
Eerste Kamer kritisch over politieke aanpak btw-verhoging
De Eerste Kamer is kritisch over de politieke afspraak van de coalitie- en confessionele partijen om de voorgestelde btw-verhoging op sport, media, boeken en cultuur te schrappen.
Winstbelastingen 2024
Als je in december als vaste medewerker van Vakstudie Nieuws wordt uitgenodigd een column te schrijven en je wordt als mens wat ouder, dan is reflecteren op 2024 heel natuurlijk. Ik merk althans dat dit effect nu bij mij optreedt. In het dagelijks werk mag ik me met winstbelastingen (nationaal en internationaal) bezighouden. Daartoe beperk ik mij dus in deze column met een aantal verzuchtingen.
Leo Stevens bij zijn afscheid van gerenommeerde vaktitels: ‘Ik sluit niet uit dat ik mij soms toch nog in het fiscale debat meng’
‘Mijn passie en fascinatie voor het vak zijn er nog steeds, maar op een gegeven moment moet je sommige activiteiten toch afsluiten’, zegt Leo Stevens, emeritus hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voormalig kroonlid van de SER. In augustus 2024 verscheen de 40e druk van zijn boek Elementair Belastingrecht voor Economen en Bedrijfsjuristen. Het is de laatste druk waaraan Leo Stevens – die in oktober 2024 80 jaar werd - meewerkte. Ook legt hij het redacteurschap van Weekblad Fiscaal Recht neer. Reden om terug te kijken op een glansrijke auteurscarrière.
‘Het vak belastingrecht sprak me meteen aan, en door te publiceren kun je het vakgebied verder helpen’
Na jarenlang werken in de praktijk en aan de universiteit gecombineerd te hebben, heeft Ciska Wisman recent gekozen voor een vrijwel fulltime functie aan de universiteit. ‘Ik wil mijn academische ambities nastreven.’
Henry Meijer bij zijn naderende afscheid van MFAS: ‘succesvolle adviseurs zijn niet alleen van de fiscale trucjes’
Henry Meijer neemt op 1 januari 2025 definitief afscheid van MFAS. Ooit begonnen als een verzameling kaarten met fiscale tips onder de naam ‘Het Belastingadviesprogramma’, is MFAS de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig informatie- en adviessysteem voor de belastingadviseur. Met het oog op de continuïteit verkochten Meijer en medeoprichter Trudie Hoffman in oktober 2023 hun bedrijf MFAS/Meijer Fiscale Adviessystemen bv aan Wolters Kluwer. Voor de fiscalist is het nu tijd om de banden met zijn ‘kindje’ definitief door te snijden: met ingang van volgend jaar draagt hij de redactie over aan een veelkoppig team van fiscale experts dat zijn werk gaat voortzetten. Tijd voor een gesprek met Henry en Trudie.