Internationale actualiteiten

Malta-route levert forse btw-besparing op voor jachteigenaren

Door 'fiscale trapezewerk' betalen Nederlandse miljonairs in Malta slechts 5,4 procent btw over de aanschafkosten van de boot en geen 18 procent of meer, zoals iemand die elders in Europa een bootje koopt.

Dat schrijft NRC. Uit onderzoek van de krant blijkt dat veel Nederlandse miljonairs hun dure boten via de Malta-route kopen. En dat zij een deel van de besparing vervolgens weer uitgeven aan fiscaal adviseurs die hen de weg wijzen in het woud van Europese belastingregels. De belastingroute vormt een klein deel van het materiaal dat NRC verkreeg via het journalistieke onderzoeksconsortium EIC (European Investigative Collaborations). Dat onderzoekt de komende week belastingparadijs Malta, aan de hand van honderdduizenden vertrouwelijke documenten, gesprekken met betrokkenen en een uitgebreide analyse van gegevens van de Maltese Kamer van Koophandel.

In het artikel worden EY, Deloitte en Loyens & Loeff genoemd als kantoren die meewerken aan de belastingroute.
 

[ Bron: NRC ]
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

1 reactie
 
basvanderklooster...
En dan nu de vraag hoe de constructie werkt en hoe zij kan worden aangepakt... Het lijkt mij dat de aangekochte boten gebruikt zullen worden voor btw belastbare transacties. De betaalde btw voor aanschaf van de boot kan dan worden afgetrokken. Als dit alles een hoog realiteitsgehalte heeft dan ligt deze uitkomst in lijn met het btw-systeem. Harmonisatie van lagere tarieven, andere uitzondeirngen en wellicht ook de hoge tarieven ligt dan meer voor de hand. Iemand hier ervaringen mee?
25 mei 2017 11:52

                   

Agenda

Meer agenda