De Belastingdienst moet geen overhaaste besluiten nemen bij de aanbesteding van een nieuw ICT-systeem waarmee omzetbelasting geïnd moet worden. De voorbereiding hiertoe is nog onvoldoende, zegt het Adviescollege ICT-toetsing aan demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst). "Wij denken dat als gevolg hiervan de kans bestaat dat dit omvangrijke en kostbare verandertraject faalt waardoor nieuwe wet- en regelgeving nog langere tijd beperkt kan worden doorgevoerd."

De IT-systemen van de Belastingdienst, ook die achter de inning van omzetbelasting, zijn "verouderd en dringend toe aan modernisering", aldus Van Rij. Hij had om advies gevraagd omdat hij volgende maand de uitvraag voor een nieuw systeem wil doen en in november een besluit wil nemen over de definitieve gunning. Naar die fase moet pas worden overgegaan als de aanbevelingen zijn overgenomen, vindt het adviescollege zelf.

Wat precies wordt gevraagd van het systeem is nog te onduidelijk, aldus het adviescollege. Ook is de voorbereiding binnen de organisatie nog niet op orde. Er is een programma-organisatie opgezet, maar dat heeft niet genoeg macht en middelen.

Van Rij neemt de aanbevelingen serieus, geeft hij aan. Hij wil een stuurgroep op een hoog ambtelijk niveau oprichten en goed in gesprek gaan met leveranciers over wat precies van hen wordt gevraagd, welk tijdpad realistisch is en wat er verder nog aan voorbereiding nodig is.

Moderniseren van systemen van de Belastingdienst is belangrijk omdat de fiscus anders geen nieuwe belastingwetten aankan. Ook moeten de systemen ruimte geven waardoor de Belastingdienst burgers en bedrijven beter kan helpen. "Het streven is nog steeds om dit traject in 2026 afgerond te hebben", geeft Van Rij aan.

Het adviescollege adviseert tevens om een Plan B te hebben, schrijft Van Rij. "De Belastingdienst heeft eerder al zelfbouw als terugvaloptie vastgesteld, voor het geval er geen geschikte pakketoplossing is. Dit plan zal nader worden uitgewerkt." Eind augustus zal hij de Kamer daar nader over informeren.

Bron: Adviescollege ICT

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Focus: Focus

638

Gerelateerde artikelen