Aan toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) zijn voorwaarden verbonden, met name het voorzettingsvereiste. Wanneer iemand niet meer voldoet aan dit vereiste, moet diegene daarvan melding maken bij de Belastingdienst.

? Doe dan aangifte bij de Belastingdienst met het formulier ‘Aangifte niet voldoen aan het voortzettingsvereiste’.

Hiervoor kan het formulier Aangifte niet voldoen aan het voortzettingsvereiste worden gebruikt, dat kan worden gestuurd naar:

Belastingdienst/Kantoor Eindhoven
Antwoordnummer 14670
5600 WK Eindhoven

Het formulier moet uiterlijk 8 maanden na het moment dat iemand de onderneming niet meer voortzette bij de Belastingdienst binnen zijn.

Waarom het voortzettingsvereiste?

Als iemand een onderneming erft of geschonken krijgt, dan moet die persoon over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting betalen. Zet diegene de onderneming voort, dan kan die gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling waardoor minder of geen belasting hoeft te worden betaald.

Een voorwaarde van de BOR is dat de verkregen onderneming minstens 5 jaar wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, vervalt het recht op de vrijstelling. Iemand moet dan alsnog erf- of schenkbelasting betalen over het bedrag waarvoor de vrijstelling is gekregen. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand:

  • (een deel van) de onderneming verkoopt;
  • (een deel van) de aanmerkelijkbelangaandelen verkoopt;
  • een samenwerkingsverband aangaat;
  • failliet is verklaard en de onderneming beëindigt; of
  • de activiteit van de oorspronkelijke onderneming wijzigt.

Het kan zijn dat een uitzondering van toepassing is. Iemand kan de Belastingdienst vragen of in een specifiek geval nog sprake is van het voldoen aan het voortzettingsvereiste in een vooroverleg. Gebruik daarvoor het formulier Verzoek vooroverleg.

Lees ook de thema's De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet en Doorschuiffaciliteiten.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

195

Gerelateerde artikelen