Foto van vlnr: uitgever Wolters Kluwer Alexander Oldeman, winnares Ilona van den Eijnde en emeritus hoogleraar Leo Stevens

In de sfeervolle entourage van het Haagse automuseum Louwman heeft de jury van de Stevensprijs op vrijdag 3 februari Ilona van den Eijnde uitgeroepen tot winnares. Daarmee liet ze de twee andere genomineerden uit het sterke deelnemersveld, Michiel Hennevelt en Jeroen Goudsmit, achter zich. Het is voor de achtste keer dat de Stevensprijs is uitgereikt.

Ilona van den Eijnde (1989) is Senior Manager in het Global Trade & Sustainability team van EY in New York City, waar zij zich bezighoudt met douanerechten, accijns en ‘nieuwe’ consumptiebelastingen op bijvoorbeeld suiker, plastic, CO2 of vlees.

Deze interesse is terug te zien in het onderwerp van haar promotieonderzoek, waar zij als buitenpromovenda aan de Erasmus Universiteit Rotterdam aan werkt onder de werktitel 'How to tax a lifestyle'. Het betreft een onderzoek naar fiscaal beleid in West-Europa op het gebied van voedsel en alcoholvrije dranken.

"Bezielend en inspirerend"

De voorzitter van de vakjury en vicepresident van de Hoge Raad, Robert Jan Koopman, was vol lof over haar staat van dienst: "Ilona's publicaties kenmerken zich door een heldere schrijfstijl en uitstekende opbouw. De gekozen onderwerpen zijn van groot maatschappelijk belang - denk aan de milieubelastingen - en ze is kritisch en doet relevante aanbevelingen in haar publicaties", zo citeerde hij uit het juryrapport.

Koopman noemde enkele voorbeelden van haar fiscale prestaties. Zo doet Van den Eijnde niet alleen aanbevelingen voor de Nederlandse wetgeving, maar richt zij zich ook tot de Europese Commissie, recent nog over de anti-dumpingheffingen. De jury was ook onder de indruk van haar aanbevelingen in het vaktijdschrift MBB over het Nederlandse verpakkingenbeleid. "Ze is bezielend en inspirerend", besloot Koopman vlak voordat hij haar uitriep tot winnares.

Tv- en radio-optredens

Emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens, de naamgever van de prijs, leidde de bekendmaking van de winnaar in met zijn eigen kenmerkende en gepassioneerde stijl. Hij hield de genomineerden voor dat je het vak van de fiscaliteit met volle passie moet beleven. "Je wordt als jonge professional uitgedaagd om een complexe wereld te ontvlechten zodat het kan worden teruggebracht tot de menselijke maat. Stevens ziet in alle drie de genomineerden een fascinatie om dat streven vorm te geven in het fiscale vak.

Ilona voldoet als winnares ruimschoots aan het profiel dat Stevens schetste. Ze was te horen in diverse tv- en radio-optredens zoals KRO’s Pointer en NPO Radio 1 over de moeilijkheden en mogelijke effecten van een Nederlandse suikerbelasting. Ze won de scriptieprijs voor de EFS Post-Master Douanerechten op het snijvlak van douanerechten, btw en accijnzen. Vanuit EY ontving zij in 2022 de ‘Thought Leadership Award’ voor haar bijdrages aan de fiscale literatuur en media.

Ruinerwold

Aan de prijsuitreiking ging een opmerkelijke presentatie vooraf. Elk jaar wordt er in het programma ruimte gemaakt voor een persoonlijk verhaal van een Nederlander die een rol heeft gespeeld in een gebeurtenis die een grote maatschappelijke impact heeft.

Dit jaar was het de beurt aan Edino van Dorsten, één van de negen kinderen van Ruinerwold. Dit dorpje werd in 2019 wereldnieuws toen een verborgen boerderij werd ontdekt waar jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd leefde onder dwang van de geradicaliseerde vader Gerrit Jan van D.

Edino, nu 27 jaar, vertelde een indrukwekkend verhaal hoe hij zich in 2010 heeft losgemaakt van de invloed van zijn ouders en hoe hij zijn eigen levenspad vond. Edino beleefde een jeugd bestaande uit fysiek en mentaal geweld en vertelde welke lessen hij hier uit heeft getrokken. Hij eindigde zijn presentatie met een wijsheid van Kierkegaard, een Deense filosoof die ironisch genoeg ook zijn vader inspireerde:

"Het leven kan alleen achterwaarts worden begrepen maar moet voorwaarts worden geleefd."

Kunstwerk

Bij de prijs hoort naast een geldbedrag van € 2.000 een kunstwerk. Elk jaar wordt aan een beeldend kunstenaar gevraagd om speciaal voor de winnaar een kunstwerk te maken. Dit jaar was het de beurt aan de maker van bronzen beelden Frans van Straaten. Zijn werk wordt naar eigen zeggen gekenmerkt door 'kracht en beweging'. Hij creëerde speciaal voor de winnares van 2022 en voor de twee andere genomineerden bronzen beeldjes.

-----------------------------------

De Stevensprijs
Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. Naast de eer ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. De winnaars van voorgaande jaren zijn Loes van Hulten (2021)Arthur van der Linden (2020)Martijn Schippers (2019)Simon Cornielje (2018)Coen Maas (2017)Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).

Bron: Tekst: Gé Konings -- Fotografie: Berly Damman

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

93

Gerelateerde artikelen