Na het hof vindt ook de Advocaat-Generaal van de Hoge Raad dat een projectontwikkelaar, die 77 verhuurde appartementen verkocht aan een belegger, over de verkoopprijs geen btw is verschuldigd. Dat maakt advieskantoor DirkZwager bekend. Dit kantoor voert de procedure namens de projectontwikkelaar en laat weten dat het voor de vastgoedpraktijk een zeer belangrijke, positieve uitkomst is.

Hof Arnhem-Leeuwarden besliste op 17 mei 2022 in het voordeel van de projectontwikkelaar met het argumement dat de levering van het verhuurde appartementencomplex onder de overdracht van een algemeenheid van goederen valt (artikel 37d Wet op de omzetbelasting 1968). De staatssecretaris van Financiën ging destijds tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

Op 30 april 2024 ontving DirkZwager de conclusie van de Advocaat-Generaal (A-G) waarin de Hoge Raad wordt geadviseerd om de gunstige uitspraak van het hof te handhaven en de bezwaren van de staatssecretaris ongegrond te verklaren. Deze conclusie is alleen door de procespartijen ontvangen en is nog niet beschikbaar op Rechtspraak.nl.

Het advieskantoor schrijft op haar website dat het volgens de A-G niet in strijd is met het doel van de relevante regeling wanneer een projectontwikkelaar verhuurde, nieuwe appartementen zonder btw overdraagt aan een belegger. "Nederland heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om dergelijke gevallen uit te sluiten van de regeling voor de overdracht van een onderneming (artikel 37d Wet OB). Sterker nog: uit de door de A-G aangehaalde wetsgeschiedenis uit 1967/1968 blijkt dat de faciliteit (btw-onbelaste overdracht van een onderneming) juist is ingevoerd onder meer ter vermijding van complicaties bij de overdracht aan btw-vrijgestelde kopers."

Bron: DirkZwager

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Focus: Focus

2210

Gerelateerde artikelen