In het jaar 2023 heb ik met veel liefde en plezier een aantal columns voor TaxLive geschreven. Meestal met als doel kennis en ervaring met collega belastingadviseurs delen. En soms door mijn naïviteit in de ijdele hoop de fiscale mammoettanker die het ministerie van Financiën heet, enigszins van koers te laten veranderen. Maar het jaar 2023 is bijna voorbij en is het daarom de hoogste tijd om tussen de oliebollen door nog even stil te staan bij de komende jaarwisseling. Wat is beredeneerd vanuit mijn fiscale beroepsdeformatie verstandig om nog dit jaar te doen en wat vooral pas ná 1 januari.

Daarom geef ik hieronder elf eindejaartips. En dan niet van die voor de hand liggende tips zoals “investeer nog dit jaar in bedrijfsmiddelen om gebruik te kunnen maken van willekeurige afschrijvingen”. Die lees je overal en zijn al behoorlijk afgezaagd. Nee, in plaats daarvan eindejaartips die u waarschijnlijk nog niet ergens anders las. Waarom elf? Inderdaad wel een gek getal. Maar ja, Brabanders…

Tip 1 Over een kristallen bol

Nederland is het enige land dat pas in februari 2025 (!) bepaalt hoeveel belasting u verschuldigd bent over uw vermogen op 1 januari 2024. Want pas dan worden de forfaitaire rendementspercentages over banktegoeden en schulden door de Staat vastgesteld. En daarmee met terugwerkende kracht wat de belastingheffing over het vermogen op 1 januari 2024 is.

Natuurlijk wilt u dat al op en zelfs het liefste nog vóór 1 januari 2024 weten, zodat u op tijd weet waar u aan toe bent. Sterker nog, u heeft daar als belastingbetaler in het kader van de rechtszekerheid recht op. Daarom moet u zelf maar even een kristallen bol kopen, dan kunt u het daarin lezen.

Tip 2 Over bv’s met een hoge winst

Veel ondernemers denken dat ze met een bv minder belasting betalen dan met een eenmanszaak. Zeker als de winst hoog is. Welnu, niets is minder waar.

Bij een eenmanszaak betaal je over de top van je winst nooit meer dan 49,5 procent box 1-heffing, maar krijg je in 2024 wel 13,31 procent mkb-winstvrijstelling, aftrekbaar tegen de lage box 1-schijf van 36,97 procent. En is het effectieve tarief dus maar 44,6 procent.

Als je een bv met hoge winst hebt, betaal je eerst 25,8 procent vennootschapsbelasting. Als je daarna de netto winst van 74,2 procent als dividend uitkeert, betaal je daarover met een beetje pech nog eens 33 procent box 2-heffing. Ofwel, totaal 50,3 procent. Vanaf een winst van ongeveer € 300.000 betaal je daarom bij een bv soms meer belasting dan bij een eenmanszaak. Logisch toch? Denk daarom maar eens goed na over uw rechtsvorm.

Tip 3 Over de Staatsloterij

Het is niet slim om mee te doen aan de oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Stelt u zich toch eens voor dat u € 30 miljoen euro wint! Die prijs wint u dan op 31 december 2023 en valt daarom acuut in uw box 3-heffing van 1 januari 2024.

Omdat het niet waarschijnlijk is dat de Staatsloterij die prijs nog op 31 december op uw bankrekening bijschrijft, krijgt u een vordering op de Staatsloterij die acuut wordt belast met een fictief rendement van 6,04 procent tegen een tarief van 36 procent. Ofwel, een belastingheffing van meer dan € 650.000! Mocht u onverhoopt toch die hoofdprijs winnen, adviseer ik u om dat lot acuut nog vóór 1 januari 2024 00.00 uur kapot te scheuren. Scheelt u liefst zes en een halve ton aan belastingheffing.

Tip 4 Over het openbaar vervoer

Ik raad u aan om op 2 januari 2024 eens met het openbaar vervoer naar uw werk te gaan. Ook al woont u zoals ik maar twee kilometer van uw werk af. Ik ga dan met de bus van mijn huis in Oisterwijk naar mijn werk in dezelfde plaats. Daarvoor moet ik wel eerst een kwartier lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte, om vervolgens via Tilburg, Helvoirt, Haaren weer bij de dichtstbijzijnde bushalte bij mijn werk in Oisterwijk uit te komen. En dan is het nog maar tien minuutjes lopen naar kantoor. Maar goed, deze lijdensweg hoef ik gelukkig maar één keertje te ondergaan.
Vervolgens kan mijn eigen bv mij wel een OV-kaart verstrekken, zelfs eerste klas voor heel Nederland. En kan ik daar ook privé onbeperkt gebruik van maken. Een werkgever mag aan zijn werknemer namelijk belastingvrij een OV-kaart geven, als hij maar aannemelijk kan maken dat sprake is van ‘enig zakelijk gebruik’ van de OV-kaart, waar ook woon-werkverkeer onder valt. Weer een fantastische tip!

Tip 5 Over hemelse sferen

Als u voornemens bent uw aardse leven in te ruilen voor hemelse sferen, is het verstandig om dat nog dit jaar te doen als u tenminste een vette eigen bv hebt. Als u dit jaar met de fiscus moet afrekenen over uw eigen bv, kost u dat nu nog slechts 26,9 procent box 2-heffing. Als u dat na de jaarwisseling doet, 33 procent. Overigens ook over winsten die uw bv in het verleden al heeft behaald.

Als u een mager eigen bv’tje hebt, kunt u beter na 1 januari voor de bus springen. Want dan is het box 2-tarief voor u maar 24,5 procent. Maar dan liefst niet op 2 januari, want dan is er een kans dat ik in die bus zit.

Tip 6 Over een abonnement op Tinder in 2024

Een alleenstaande dga krijgt in 2024 maar één keer de lage box 2-schijf van € 67.000, die wordt belast tegen 24,5 procent. Het meerdere inkomen in box 2 wordt belast tegen 33 procent. Door een geschikte fiscaal partner te zoeken, krijgt u twee keer de schijf van € 67.000 en kunt u zo een voordeel behalen van maar liefst 33 procent minus 24,5 procent over € 67.000, ofwel bijna € 6.000! Terwijl een abonnement op Tinder maar € 9,99 per maand kost, heeft u dus zo terugverdiend.

Het voordeel kan zelfs nog groter zijn, want uw fiscaal partner krijgt ook nog eens de algemene heffingskorting van € 3.362. Dan moet u echter wel als profiel voor de juiste match ‘een luie partner’ invoeren. Want als die partner zelf al geld verdient, profiteert hij zelf al van de algemene heffingskorting. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Tip 7 Over een abonnement op Tinder in 2025

In 2025 kunt u overigens beter weer afscheid van die luie partner nemen en op zoek gaan naar een nieuwe, een carrièrebeest. Dan is de kans groot dat die partner al een inkomen heeft van meer dan € 75.518, zodat hij sowieso al geen algemene heffingskorting meer krijgt. En wordt dus ook niet verder gekort als dividend uit uw eigen bv wordt uitgekeerd. Daardoor blijft het effectieve tarief 24,5 procent over die eerste box 2-schijf van € 67.000, in plaats van afgerond 31 procent door bovenop het box 2-tarief van 24,5 procent ook de korting van 6,5 procent op de algemene heffingskorting.

Tip 8 Over geldtransportwagens

Vanaf 1 januari 2026 vervalt de BPM-vrijstelling voor geldtransportauto’s. Dit, waarschijnlijk mede in het kader van het ontmoedigen van transport van grote sommen contant geld in bepaalde circuits, zoals de kleinschalige farmaceutische industrie in ons mooie Brabant. Waarom denkt u dat het licht hier altijd brandt… Zo vloeit een deel van dat geld ook in de landelijke schatkist. Kijkt u daarom maar eens goed naar de staat van uw auto en vervang zo nodig uw geldtransportwagen nog in 2025.

Tip 9 Over de verkoop van (bepaalde) aandelen

Aandelen EuroParcs, AFAS, Elektramat, Ziggo (overigens in willekeurige volgorde) en vergelijkbare aandelen moet u sowieso nog voor 1 januari dumpen. Dan heeft u op de peildatum van box 3 op 1 januari 2024 een banktegoed in plaats van overige bezittingen, wat u minder box 3-heffing kost. Dan moet u alleen wel de regels over peildatumarbitrage in de gaten houden, en pas op 1 april 2024 bijvoorbeeld aandelen Philips terugkopen. En dat laatste is bloedserieus, geen flauwe 1 april-grap.

Tip 10 Over uw biervoorraad

Accijnzen voor o.a. alcohol gaan op 1 januari 2024 fors omhoog. Bijvoorbeeld voor bier van € 7,49 naar € 8,70 per hectoliter. Dat is voor een Brabander de consumptie in een week, althans in week van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari 2024. Vul dus nog dit jaar uw biervoorraad aan.

Tip 11 Over konijnen en cavia’s

Stop op 1 januari beslist niet met het geven van konijnenvoer aan uw cavia’s. Het btw-tarief voor konijnenvoer wordt pas vanaf 1 januari 2025 belast tegen het hoge btw-tarief. Pas dan maakt het niet meer uit of u konijnenvoer of caviavoer koopt. Tot die tijd blijft konijnenvoer goedkoper. De gedachte achter het lage btw-tarief van konijnenvoer was dat konijnen door mensen worden geconsumeerd. U kent vast wel het verhaal over Flappie. Terwijl Knabbel de cavia kerst vaak wel overleeft, althans in Nederland.

Ten slotte

U begrijpt dat tip 11 een ludieke tip is. Ik wil niet dat ik later aansprakelijk wordt gehouden voor het overlijden van alle cavia’s in Nederland door het eten van konijnenvoer. Ofschoon Peru dan wel een geschikt exportland is.

Fijne jaarwisseling!

Informatiesoort: Column

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2023

Focus: Focus

3328

Gerelateerde artikelen