Het is weer aangiftetijd. Toen ik op mijn digitale persoonlijke pagina "inloggen voor ondernemers" kwam, kreeg ik de mededeling dat mijn wachtwoord niet correct was. Vreemd. Ik weet zeker dat ik het juiste wachtwoord heb ingevuld. Na drie pogingen werd mijn account geblokkeerd.

Maar geen paniek, als ik de vervaldatum van mijn rijbewijs in zou vullen, zou ik automatisch een nieuw wachtwoord krijgen. Na raadpleging van mijn rijbewijs, voerde ik de vervaldatum in. Onjuist. De Belastingdienst heeft kennelijk een andere vervaldatum geregistreerd. Toen restte nog maar éémogelijkheid: de belastingtelefoon. Na slechts 15 minuten wachten, was het antwoord dat ik binnen 14 dagen per post een nieuw wachtwoord zou ontvangen. Gelukkig had ik niet gewacht tot de laatst mogelijke dag!
 
Enigszins geërgerd, dacht ik terug aan de papieren aangifte. Maar sinds 2011 moet ik verplicht digitaal aangifte doen. Dat zit zo. In 2010 werd mijn naam op voordracht van het bestuur van het Nederlands Arbitrage Instituut op de Algemene arbiterslijst geplaatst. Voor definitieve plaatsing heb je een OB-nummer nodig of een verklaring dat je geen ondernemer bent voor de omzetbelasting.
 
Gezagsgetrouw vervoegde ik mij bij de competente inspecteur met de vraag of ik als ondernemer voor de omzetbelasting moest worden aangemerkt door de enkele plaatsing op de arbiterslijst. Het antwoord luidde bevestigend. Hoewel ik (tot op de dag van vandaag) nog geen activiteiten heb verricht, ben ik ondernemer voor de omzetbelasting en is mij een OB-nummer toegekend.
 
Op 29 februari 2012 stond in de aangiftebrief dat ik "als ondernemer voor de inkomstenbelasting" verplicht digitaal aangifte moet doen. Ik belde wederom de belastingtelefoon. Nee, voor dergelijke, ingewikkelde, fiscaal-technische vragen, kon ik maar beter een brief sturen. Dan zou een technisch specialist van de Belastingdienst daarop antwoorden. Ik klom in de pen en legde de kwestie omstandig uit:
 
"De reden voor de onterechte kwalificatie als ondernemer voor de IB is wellicht gelegen in het feit dat ik als ondernemer voor de OB ben aangemerkt. (...) Inmiddels heb ik geen arbitrages gedaan. In 2011 is er dus niets uit dien hoofde ontvangen. Als dat anders zou zijn geweest, dan nog was ik geen ondernemer voor de IB, maar zou ik de vergoedingen als ROW hebben moeten aangeven, gelet op het incidentele karakter van de baten. Ook overigens ontplooi ik geen activiteiten die als onderneming zouden kunnen worden gekwalificeerd."
 
Voor de goede orde, ik heb (aandelen in) een aantal bv's waarin mijn pensioen is ondergebracht, maar dat is een aanmerkelijk belang en geen onderneming. Binnen 14 dagen kreeg ik antwoord op mijn brief:
 
"Gezien uw opname bij de Belastingdienst als Directeur Grootaandeelhouder (met een beetje winst) in verband met het hebben van twee bv's (...) bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit heeft niets te maken met het feit dat u eventueel beschreven zou zijn voor de Omzetbelasting. Met betrekking tot het bovenstaande is het niet mogelijk u een papieren aangifteformulier P 2011 uit te reiken."
 
Inmiddels is het gelukt om digitaal aangifte te doen. Onder het kopje winst uit onderneming heb ik "niet van toepassing" ingevuld. Gemakkelijker kunnen we het niet maken.
 

 

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Belastingrecht algemeen

10

Gerelateerde artikelen