Ferry Makkinga uit zijn zorgen over de ontwikkelingen in de lokale belastingen.

Voor veel eigenaren van een vakantiewoning en personen die werkzaam zijn in de recreatiesector, zijn lokale belastingen zoals de forensen-, toeristen- en onroerendezaakbelastingen een doorn in het oog. Zij verkondigen al jaren dat vooral de eerste twee belastingen door veel gemeenten worden gebruikt als melkkoe, dat de tarieven van die twee belastingen soms onredelijk hoog zijn en dat de opbrengsten ervan niet ten goede komen aan de sector.

Sommige gemeenten hanteren inderdaad tarieven forensenbelastingen die minimaal gelijk zijn aan de OZB-tarieven. Een eigenaar van een vakantiewoning betaalt dan, net als de inwoners, OZB, maar tevens een forse aanslag woonforensenbelasting, vaak op basis van de WOZ-waarde van die woning. Dat wordt als disproportioneel en onrechtvaardig ervaren, vooral omdat de eigenaren van vakantiewoningen doorgaans minder gebruikmaken van de gemeentelijke voorzieningen dan de inwoners. En dat laatste was juist (oorspronkelijk) de rechtsgrond voor de forensenbelastingen.

De afgelopen maanden was echter een tweetal berichten reden om de champagnefles open te trekken, althans dat meenden veel personen en brancheverenigingen uit de recreatiesector. Zo oordeelde de Hoge Raad afgelopen maand dat recreatiewoningen op een vakantiepark voor de OZB dienen tot woning. Als in verwijzing blijkt dat ten minste 70% van de waarde van het recreatiepark is toe te rekenen aan de recreatiewoningen, wordt het gehele park aangemerkt als woning, met als gevolg vrijstelling van de gebruikersbelasting OZB en een lagere eigenarenheffing (het woningtarief is lager dan het niet-woningtarief). Feest bij de CenterParcsen en Landals van deze wereld! Of dat er overigens toe zal leiden dat u vanaf nu substantieel minder hoeft te betalen voor een midweekje ontspanning in de Aqua Mundo of hoe het vertier ook mag heten, moet nog blijken ...

Verder blijkt uit de plannen van de regering inzake de hervorming van het gemeentelijke belastinggebied dat de forensenbelastingen waarschijnlijk worden afgeschaft. Dus ook in menige vakantiewoning danste men van vreugde op de tafel.

Voorbarig? Ik vrees van wel. Zo wil de regering de gebruikersbelasting OZB op woningen herinvoeren. Dat is dan slecht nieuws voor zowel de eigenaren van vakantiewoningen als voor de vakantieparken en doet het gevolg van bovenstaand arrest deels weer teniet.

Verder blijft de toeristenbelasting bestaan. Er is grote gelijkenis tussen de belastbare feiten van deze belasting en de forensenbelastingen. Daarom staan in de verordeningen van bijna alle gemeenten anticumulatiebepalingen om het moeten betalen van beide belastingen voor eenzelfde verblijf te voorkomen. Nu de forensenbelastingen dreigen weg te vallen, is naar mijn mening de kans groot dat gemeenten niet alleen huurders van vakantiewoningen via de toeristenbelasting gaan belasten, maar ook de eigenaren voor hun eigen gebruik, tegen hogere tarieven door het gemis aan belastinginkomsten forensenbelastingen.

Een tip aan de vakantiehuiseigenaren: maak het verblijf in de vakantiewoning vermakelijk. Uit vaste rechtspraak blijkt namelijk dat geen toeristenbelasting mag worden geheven voor het verblijf in een inrichting tot het geven van vermakelijkheid. In sommige gevallen een hele opgave, maar dat is mijn persoonlijke mening. Een mooie opgave voor de hospitalitysector die al met al misschien te vroeg heeft gejuicht.

 

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

24

Gerelateerde artikelen