Zoals u allen bekend is, gaat staatssecretaris Wiebes alternatieven voor de bestaande vermogensrendementsheffing onderzoeken. Doel is te komen tot een heffing die door belastingbetalers als rechtvaardiger wordt ervaren en die tegelijkertijd goed uitvoerbaar is.

 
Elk initiatief om te komen tot een rechtvaardiger belastingheffing heeft mijn steun. Dus ook de zoektocht van de staatssecretaris naar alternatieven voor de bestaande vermogensrendementsheffing. Toch is een waarschuwing van een fiscale oldtimer op haar plaats. Zij luidt: ‘‘Staatssecretaris, laat u in uw zoektocht niet leiden door de waan van de dag". Kierkegaard zei het al: ‘Wie met de tijdgeest trouwt, is snel weduwnaar'.
 
Kijk ook naar wat al eerder over een rechtvaardige belastingheffing is gezegd. Daarvoor hoeft u niet eens zo ver terug in de tijd te gaan. Zo zou u het stof van de bijdrage van prof.dr. L.G.M. Stevensaan de bundel ‘Belastingbeschouwingen' uit 1989 kunnen blazen.'' In deze bijdrage komt Stevens met de idee van een overkoepelende belasting, door hem ‘supertax' genoemd. Daarin zouden slechts personen moeten worden betrokken die vermogensbelasting betalen. De vermogensbelasting is inmiddels vervangen door een vermogensrendementsheffing.
 
But what's in a name? In wezen is de vermogensrendementsheffing een vermogensbelasting met een absurd hoog tarief (1,2%) over een deel van het vermogen. In het voorstel van Stevens wordt de supertax geheven over:
 
   eindvermogen
   -I- beginvermogen
   +I+privé-onttrekkingen (inclusief belastingen)
   algemene vermogenstoename/afname
   -I- onbelaste vermogensmutaties (erfenis; kansspel; e.d.)
   -I-toename (+I+ afname) ondernemingsvermogen
   ONZUIVERE GRONDSLAG SUPERTAX
   -I-niet onder de supertax vallende inkomsten
   ZUIVERE GRONDSLAG SUPERTAX
 
De discussie over het tarief van de supertax laat ik graag aan de politici over. In de lijn van het voorstel van Stevens, maar dan aangepast aan de situatie anno nu, kan de vermogensrendementsheffing blijven bestaan, mits het tarief tot een redelijk niveau wordt teruggebracht (bijv. 6‰) en mits zij verrekenbaar is met de supertax. Als de vermogensrendementsheffing voor een bepaald jaar hoger is dan de supertax, is voor dat jaar geen supertax verschuldigd. De onverrekende vermogensrendementsheffing kan worden terug- en/of vooruitgewenteld. Het ligt voor de hand deze carry back en carry forward in de tijd te beperken, bijvoorbeeld overeenkomstig art. 3.150 Wet IB 2001.
 
Natuurlijk zitten er haken en ogen aan dit opgefriste voorstel van Stevens. Een column is niet de plaats om die te bespreken. De haken en ogen nemen niet weg dat het voorstel van Stevens de tand des tijds heeft doorstaan en zeker het overwegen waard is.

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Inkomstenbelasting

35

Gerelateerde artikelen