Een jaar geleden startten wij vol enthousiasme de nieuwe rubriek UITVERGROOT.

In het Oud en nieuw-nummer 2013/2014, V-N 2014/1.0, p. 10, schreven wij:
 
"Nieuw is dat we komend jaar een proef starten met de rubriek 'UITVERGROOT'. Redacteuren en medewerkers van Vakstudie Nieuws zullen daarin een in hun ogen belangrijk discussiepunt aan de orde stellen, waarover u via TaxLive kunt meediscussiëren. Naast het gedegen commentaar in redactioneel verband willen wij ook plaats bieden aan sprankelende en grensverleggende persoonlijke visies van de makers van Vakstudie Nieuws."
 
Wij hopen dat u de columns inderdaad als sprankelend en/of grensverleggend ervaart. Wij zijn van mening dat de opzet van de rubriek is geslaagd. Wij memoreren daarvoor (zonder volledig te willen zijn) aan de volgende columns.
 
Dick van der Hoeven maakte al in januari in zijn ‘De weg kwijt?' (V-N 2014/7.0) gewag van wat later in het jaar bekend zou staan als ‘de naheffing'. De column ‘Het negatieve vennootschapsbelastingtarief' van Ruud de Smit (V-N 2014/53.0) leidde zelfs tot Kamervragen over de werking van de Innovatiebox. In zijn antwoord op de Kamervragen kondigt de staatssecretaris bovendien een wetswijziging aan! Wat een column al niet kan doen (V-N 2014/59.15).
 
Uitdagend schreef Diana van Hout haar column ‘Alle automatisch opgelegde boeten zijn nietig!' (V-N 2014/50.0), over de afweging van efficiëncy ten opzichte van formele eisen bij het opleggen van fiscale boetes. Confronterend was ‘Stop de waanzin!' van Edwin Heithuis, (V-N 2014/58.0). De column houdt een spiegel voor over de complexiteit en gedetailleerdheid van wetgeving rondom de nettopensioenen en nettolijfrenten, terwijl een duidelijk voordeel bij deze wetgeving ontbreekt. Sprankelend schreef Hans van Ruiten zijn column ‘Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering onder de werkkostenregeling' (V-N 2014/47.0). Hij raakt hierin een gevoelige snaar over de werk- kostenregeling: Is het empirische loonbegrip nu wel of niet gewijzigd?
 
Alle columnisten van het afgelopen jaar verdienen een welgemeend compliment voor de bijdragen in 2014. UITVERGROOT zal dankzij deze bijdragen ook in 2015 wekelijks het reguliere nummer van Vakstudie Nieuws openen met een gevarieerd aanbod van innovatieve en prikkelende columns.
 
Het afgelopen jaar is enkele malen de vraag gesteld of u als lezer ook een column in Vakstudie Nieuws kunt plaatsen. Elke week een column, dat vereist planning en discipline. Om onverwachte hiaten te voorkomen, is het noodzakelijk het aanleverschema strak vast te leggen. De rubriek UITVERGROOT is daarom (vooralsnog) voorbehouden aan medewerkers en redacteuren van Vakstudie Nieuws.
 
Dat betekent uiteraard niet dat wij uw mening en columns niet op prijs stellen. Integendeel! Kennisdeling is kennisverrijking. Door de columns ook op de website TaxLive te publiceren, hopen wij juist op een uitgebreider debat over (het onderwerp van) de column. Maar wij waarderen niet alleen uw reactieve commentaar op onze columns. Wij dagen u desgewenst uit proactief via http://taxlive.nl/columns zelf een column in te sturen. Uw column kan dan op TaxLive worden geplaatst. Ook voor suggesties en/of verbeteringen staan wij uiteraard open. Laat van u horen!
 

 

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Belastingrecht algemeen

14

Gerelateerde artikelen