Belastingdienst had volgens ombudsman reactie van belanghebbende op gespreksverslag moeten afwachten

De Nationale ombudsman oordeelt dat de Belastingdienst onbehoorlijk heeft gehandeld door vóór het verstrijken van de reactietermijn en zonder dat reactie van X was ontvangen de informatie aan de Zwitserse Belastingdienst te sturen.

X heeft in de jaren 1999 tot 2011 geldbedragen verstrekt aan haar broer in Zwitserland. Naar aanleiding van een rechtshulpverzoek van de Zwitserse Belastingdienst vindt er op 21 september 2015 een hoorgesprek plaats tussen de Nederlandse Belastingdienst en X. Bij de Nationale ombudsman klaagt X erover dat de Belastingdienst zonder een (slot)reactie van X af te wachten een Duitse vertaling van het gespreksverslag en een in het Duits opgestelde begeleidende brief naar de Zwitserse Belastingdienst heeft verstuurd.

De Nationale ombudsman oordeelt dat de Belastingdienst onbehoorlijk heeft gehandeld door vóór het verstrijken van de reactietermijn en zonder dat reactie van X was ontvangen de informatie aan de Zwitserse Belastingdienst te sturen. Door X in de gelegenheid te stellen om een (slot)reactie te geven, heeft de Belastingdienst de gerechtvaardigde verwachting gewekt, dat de (slot)reactie van X wordt meegenomen in de reactie naar de Zwitserse Belastingdienst. Het past daarbij niet om voor het verstrijken van de reactietermijn en zonder dat de reactie was ontvangen de informatie aan de Zwitserse Belastingdienst te sturen. De klacht over de onderzochte gedraging is gegrond wegens schending van het vereiste van fair play. Tijdens het onderzoek bestond onduidelijkheid over de kwalificatie van de door X verstrekte gelden. De Belastingdienst heeft hierover thans expliciet het standpunt ingenomen dat de geldbedragen schenkingen vormen en daarmee de onduidelijkheid weggenomen.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!