Hof van Justitie EU oordeelt over intracommunautair vervoer bij Duits-Oostenrijkse abc-levering

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het intracommunautaire vervoer in casu moet worden toegerekend aan de levering van de tussenpersoon aan de eindafnemer. In casu is er namelijk slechts één intracommunautair vervoer verricht.

Het Duitse BP Marketing GmbH verkoopt aardolieproducten aan het Oostenrijkse BIDI Ltd. BIDI zegt toe dat zij zal zorgdragen voor het vervoer van de producten van Duitsland naar Oostenrijk. BIDI verkoopt de producten vervolgens door aan Kreuzmayr GmbH, en spreekt daarbij af dat Kreuzmayr het vervoer van de aardolieproducten van Duitsland naar Oostenrijk regelt. BP is hier niet van op de hoogte, en merkt haar leveringen aan BIDI aan als vrijgestelde intracommunautaire leveringen. BIDI brengt Oostenrijkse btw in rekening bij Kreuzmayr, die deze btw voldoet. Vervolgens brengt Kreuzmayr de voorbelasting in aftrek. Naar aanleiding van een juridische procedure komt BP er achter dat BIDI Kreuzmayr had belast met het vervoer van de producten. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de Oostenrijkse Belastingdienst aftrek van voorbelasting niet toestaat aan Kreuzmayr. De Oostenrijkse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat art. 32 Btw-richtlijn in casu van toepassing is op de tweede van twee opeenvolgende leveringen van hetzelfde goed waarvoor slechts één intracommunautair vervoer is verricht. Het Hof van Justitie EU stelt daarbij vast dat Kreuzmayer in casu vóór het intracommunautaire vervoer als een eigenaar over de goederen beschikte. Het intracommunautaire vervoer moet volgens het Hof van Justitie EU dan worden toegerekend aan de levering van de tussenpersoon aan de eindafnemer. Art. 32 eerste alinea Btw-richtlijn is dan alleen op de tweede levering van toepassing.

Lees ook het thema Grensoverschrijdende btw: Goederen of diensten (ver)kopen in het buitenland.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!