Artikelen van Dick van den Hoeven
Dick van den Hoeven vindt dat het de hoogste tijd is om een aantal aftrekposten in de inkomstenbelasting de nek om te draaien. De recent verschenen evaluatie van de giftenaftrek biedt hiervoor een perfect aangrijpingspunt.
Dick van den Hoeven pleit ervoor om het aangifteprogramma eerder en offline open te stellen.
Dick van den Hoeven betoogt dat het huidige stelsel niet is meer is ingericht voor op de persoon gesneden tegemoetkomingen.
Dick van den Hoeven schetst het beeld dat de regels rondom giftenaftrek de afgelopen tijd is aangescherpt en dat die aanscherping doet vermoeden dat de regeling in de toekomst nog verder wordt beperkt.
Inkomen en vermogen zijn niet alleen bepalend voor de verschuldigde belasting maar vormen ook een belangrijke factor voor inkomensafhankelijke regelingen. Voorbeelden zijn de zorgtoeslag en huurtoeslag. Een wijziging in het fiscale inkomensbegrip heeft direct impact op de hoogte van die toeslagen. Zo leidt het vervallen van een aftrekpost niet alleen tot een hogere belasting maar tevens tot lagere toeslagen.
Zoals het woord al doet vermoeden, vormen de heffingskortingen een korting op de verschuldigde belasting. Zij kwamen ooit in de plaats van de belastingvrije som (het profijt van de belastingvrije som was groter naarmate het inkomen hoger was).
Voor vele Nederlanders nadert weer de spannende periode voor de aangifte IB. De aangiftetermijn is dit jaar voor het eerst wat opgerekt. Bij wijze van proef wordt die verlengd tot 1 mei. Dat komt mede omdat het aangifteprogramma niet meer per 1 januari beschikbaar is gesteld, maar pas per 1 maart om het gebruik van de vooringevulde aangifte (VIA) te stimuleren.
Hoewel er in de economisch mindere tijden hartstochtelijk aan wordt geknaagd, er bestaan in de inkomstenbelasting nog steeds persoonsgebonden aftrekposten. Bij die aftrekposten speelt een rol dat aftrek alleen mogelijk is als de uitgaven op belastingplichtige ‘drukken'. Het gaat er om dat de uitgaven niet op een ander te verhalen zijn. Bij enkele specifieke aftrekposten, de uitgaven voor levensonderhoud van kinderen, voor specifieke zorgkosten en voor weekendbezoek van ernstig gehandicapten is bij de Belastingherziening 2001 een extra eis opgenomen. De belastingplichtige moet zich redelijkerwijs gedrongen kunnen voelen tot het doen van de uitgaven.
Wat een geruststelling moest het geven, het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar zou echt meevallen. Maar dan past er wel meteen een grote waarschuwing, het loonstrookje geeft veelal een te rooskleurig beeld. Dat komt vooral door de manieren die het kabinet heeft gevonden om ongemerkt geld binnen te halen. Sluipenderwijs wordt er meer belasting geheven. Dat is niet altijd terug te vinden op het loonstrookje maar komt pas later in beeld, meestal pas na afloop van het jaar bij de aangifte inkomstenbelasting.