Artikelen van Hans Röben
Deze bizarre coronatijden zijn niet goed voor snelle rechtspraak. Er vinden minder zittingen plaats. Door zoveel mogelijk zaken – met toestemming van partijen – schriftelijk af te doen kan ook in de belastingrechtspraak de schade enigszins worden beperkt. Maar veel zaken wachten lang op een zitting.
Het toeslagensysteem dateert uit het jaar 2006 en is uitgemond in een systeem van extreem foutgevoelig rondpompen van geld. Jaarlijks gaat er circa € 14 miljard in om en hebben 6,5 mln. huishoudens ermee te maken.
Kan de Belastingdienst op korte termijn allerlei hervormingen wel aan? Deze vraag stelt Hans Röben als hij na een buitenlandse reis de kranten doorneemt en ziet dat er nog geen nieuw kabinet is, laat staan dat de hervorming van het belastingstelsel al vorm heeft gekregen.
Hans Röben doet een oproep aan fiscale hoogleraren om staatssecretaris van Financiën te worden.
Hans Röben wijst op de samenloop van diverse regelingen, waardoor de marginale belastingdruk hoger is dan het maximumtarief van 52%.
Hans Röben zou willen dat het douceurtje voor de dga, afschaffing van het dga-pensioen, ook zou gelden voor andere groepen belastingplichtigen die in een vergelijkbare pensioensituatie zitten.
Een bevriende Duitse deelstaat speelde onlangs aan Nederland gegevens door van honderden Nederlandse zwartspaarders bij een Zwitserse bank. ‘Zwartspaarder de klos' kopte de Telegraaf op de voorpagina van 23 april 2016. Hoezo ‘de klos' (ofwel de dupe)? Is iemand die in Nederland woont en hier gebruik maakt van onze altijd nog uitstekende sociale en fysieke infrastructuur, de klos als hij daarvoor de door onze volksvertegenwoordiging vastgestelde belasting moet betalen?
Hans Röben is van mening dat de blauwe envelop onverhoeds en ondoordacht wordt afgeschaft.
Hoofddoel van het zittende kabinet is lastenverlaging, waardoor meer mensen aan het werk zouden gaan. Door de vele verschuivingen in tariefschijven in combinatie met gegoochel met toeslagbedragen en heffingskortingen is het daadwerkelijke effect van de voorstellen in het Belastingplan 2016 niet echt te volgen of te controleren. De in de Tweede Kamer aangenomen amendementen vertroebelen het beeld nog meer.
Ik ben er mee opgehouden om mensen die daar naar vragen uit te leggen wat de herziening van het belastingstelsel gaat inhouden. De voorgenomen aanpassingen in de ib-tariefschijven en heffingskortingen die na eerste politieke schermutselingen in juni jl. zijn overgebleven, hebben weinig te maken met het herzien van een stelsel.