Artikelen van Jakob Kamminga
De Algemene Rekenkamer (AR) meldt in zijn verantwoordingsonderzoek over 2023 dat de Belastingdienst vooruitgang heeft geboekt bij het moderniseren van de IT-systemen voor de allergrootste belastingen, maar ook dat het gewenste resultaat nog niet is bereikt.
Uit HR 25 maart 2022, ECLI:NL:HR:2022:438, BNB 2022/66, V-N 2022/15.13 volgt (a contrario) dat de BTW-ondernemer, natuurlijk persoon vakantiewoningeigenaar, bij leegstand van zijn woning BTW moet betalen over fictief privégebruik. Dit doet zich voor wanneer contractueel niet voldoende is uitgesloten dat hij de woning privé kan gebruiken tijdens leegstand. De vakantiewoning staat dan meteen ter beschikking voor privédoeleinden en dat is aan te merken als een relevant feit voor de heffing van BTW. Dus let op, in deze omstandigheid is niet-gebruiken toch privégebruik voor de BTW.
Het kabinet wil onderzoeken of een nultarief kan worden ingevoerd voor groenten en fruit. Door een nieuwe EU-richtlijn wordt dat mogelijk. Het kabinet wil graag dat u meer groenten en fruit gaat eten. Een gemiddelde consumptie van de Nederlander van ongeveer 130 gram groenten en 113 gram fruit per dag is niet voldoende.
Ik vroeg me af of het IPCC-rapport over klimaatverandering positieve gevolgen heeft voor de belastingmoraal. Dwingen de conclusies en ieders verantwoordelijkheid tot het verder opschuiven van de scheidslijn tussen agressieve en acceptabele belastingplanning? Is het moreel verwerpelijk dat een bedrijf via de dienstverlening van een adviseur aan belastingplanning doet om de te betalen belastingen, zoals de BTW, tot een minimum te beperken, waardoor overheden minder geld kunnen besteden aan die verduurzaming?
Nog even en dan zet de btw een volgende stap op weg naar een eenvoudiger, solider, moderner en neutraler systeem via een uitgebreider éénloketsysteem met meer heffing in het land van consumptie voor afstandsverkopen. Ook de € 22 invoervrijstelling wordt per 1 juli 2021 afgeschaft. Einde btw-vrije consumptie van goederen uit niet-EU-landen!
ABDTOPConsult heeft de Minister van Financiën geadviseerd welke taken van de Belastingdienst door andere uitvoerders zouden kunnen worden verricht. Kort samengevat is daarbij de werkassumptie dat de Belastingdienst door allerlei extra niet-fiscale- en duale taken en nieuwe complexe (vooral instrumentele) fiscale regelgeving een groot en complex ‘uitvoeringsconglomeraat’ is geworden.
Nadenkend over de btw denk ik aan zonnepanelen, aandelentransacties, koepels, in wezen nieuwbouw, stacaravans, fraude, e-commerce en wat dies meer zij. Het is slechts een greep uit actuele btw-onderwerpen.