Peter van Hagen is partner bij Hertoghs advocaten en behandelt fiscale boete- en strafzaken en invorderingszaken. Peter treedt regelmatig op als gastdocent en geeft lezingen over het fiscale- en douanestrafrecht en het invorderingsrecht. Hij is (voormalig bestuurs)lid van de Nederlandse Vereniging van Advocaten-Belastingkundigen (NVAB), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), de International Bar Association (IBA) en de European Criminal Bar Association (ECBA). Peter studeerde Nederlands Recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en Postdoctoraal Belastingkunde aan de Tilburg University.

Artikelen van Peter van Hagen

Columns
'Zozeer indruist'-criterium

Het hof snijdt een listige inspecteur de pas af in een U-bocht met het Functioneel Parket.

8 september 2020 119
Columns
Had moeten weten is geen opzet!

Belastingrechters blijken nog steeds moeite te hebben met de juiste toepassing van het fiscale boeterecht. Die constatering lijkt althans onontkoombaar als de uitspraak van rechtbank (meervoudige kamer) Gelderland van 2 april 2020 wordt beschouwd.

13 mei 2020 24
Columns
#148 SPF, dus fraude?

De strafkamer van Hof Arnhem-Leeuwarden heeft de 'achterligger' van een SPF (Stichting Particulier Fonds) recent veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. Vijf maanden brommen dus, niet mis. Het fiscale nadeel beliep € 42.062. De verdachte had zich op een pleitbaar standpunt beroepen. Het hof acht het standpunt niet pleitbaar, en oordeelt dat de verdachte opzet "dan ook" heeft gehad op het indienen van een onjuiste aangifte inkomstenbelasting. Die bewezenverklaring rammelt, en zou in cassatie niet overeind moeten blijven.

20 januari 2020 106
Columns
Belastingontwijking als motief, moreel en ethisch laakbaar, maar geen misdrijf

Afgelopen vrijdag, 28 juni, heeft het gerechtshof Den Haag een fiscalist vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Het hof acht het handelen van degenen die deel uitmaakten van een samenwerkingsverband 'moreel en ethisch zeer laakbaar', maar concludeert niet tot strafrechtelijke aansprakelijkheid.

5 juli 2019 64