Onderzoek van de Belastingdienst naar gesjoemel met de handel in elitepaarden heeft 100 miljoen aan naheffingen en boetes opgeleverd. Een woordvoerder van de fiscus bevestigt berichtgeving in het AD daarover. De krant berichtte over de markt van exclusieve spring- en dressuurpaarden, waarin tientallen miljoenen aan belasting wordt ontlopen.

Vele tientallen dossiers werden de afgelopen tijd onderzocht. Naar verluidt gaat het om zo'n vijf jaar aan onderzoek. Tegen de opgelegde 100 miljoen wordt door de handelaren het ene na het andere bezwaar gemaakt met vele rechtszaken als gevolg. De handelaren zijn woest dat de Belastingdienst de complete branche als crimineel wegzet. Vooral ook omdat de regels onduidelijk zijn. De komende jaren zal moeten blijken hoeveel van het enorme bedrag er daadwerkelijk moet worden betaald.

In de paardenbranche gaat veel geld om. Het zou gaan om een groeiende markt van zeker 100 miljard euro in Europa alleen. In 2017 kondigde de Belgische fiscus, in samenwerking met de Nederlandse Belastingdienst, aan de "jacht op fraude met elitepaarden" te openen. Er zou in die handel ruimte voor gesjoemel zijn omdat het lastig is de waarde van een elitepaard precies vast te stellen. Daarnaast zouden er veel onderhandse deals worden gesloten.

Bij de Financial Intelligence Unit, waar banken en notarissen ongebruikelijke transacties moeten melden, komt de paardenbranche vaak voorbij. Het gaat om transacties met het label verdacht, waarbij er een ernstig vermoeden is van drugscriminaliteit, fraude of witwassen. De FIOD is de afgelopen jaren bij zeker drie paardenhandelaars binnengevallen, omdat er vermoedens waren dat er werd gesjoemeld met de administratie.

De constructie verloopt vaak als volgt. Als een paard vanuit Nederland wordt verkocht en naar een land buiten de EU gaat, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, dan hoeft er geen btw te worden betaald. Maar de Belastingdienst ziet een Amerikaanse zakenman die  een springpaard voor zijn dochter koopt en geen belasting betaalt. In werkelijkheid gaat de nieuwe aanwinst helemaal niet op het vliegtuig, maar blijft het in Nederland omdat de dochter hier traint en deelneemt aan wedstrijden. En dus moet er wél belasting worden betaald.

Volgens de krant domineren Nederlanders de internationale handel in succesvolle paarden en verdienen zij miljoenen aan Amerikaanse miljardairs en Arabische koningshuizen.

Bron: AD/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

19

Gerelateerde artikelen