De komende twee weken begint de Belastingdienst met het versturen van 2,6 miljoen brieven aan mensen die in aanmerking komen voor het aanvullend rechtsherstel in box 3. In deze brief staat dat zij aannemelijk kunnen maken dat hun werkelijk rendement lager is dan het fictief rendement. Daarnaast is er een aparte brief gestuurd over het belastingjaar 2019 met een verzoek om een ambtshalve vermindering in te dienen.

Jarenlang werd belasting geheven over rendement op vermogen, gebaseerd op een vaststaand, fictief rendement. Maar veel spaarders verdienden dat rendement helemaal niet: de rente was veel lager dan de rendementen die bijvoorbeeld aandelen opleverden. Dat systeem was onrechtmatig, oordeelde de Hoge Raad. Die kwam met een belangrijk arrest waarin ook werd uitgesproken dat gedupeerden recht hebben op rechtsherstel. Daardoor staat de Belastingdienst aan de vooravond van een enorme hersteloperatie.

Met de brief wil de Belastingdienst meer duidelijkheid geven aan de mensen die in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. Het gaat om de periode 2017 tot en met de inwerkingtreding van het nieuwe stelsel.

Ontvangers van de brief hoeven nu nog geen gegevens over hun werkelijk rendement aan te leveren. Dit is vanaf de zomer van 2025 mogelijk met het formulier Opgaaf werkelijk rendement. Dit formulier biedt hulp bij het berekenen van het werkelijke rendement om de kans op fouten zoveel mogelijk te beperken. De gestructureerde aanlevering maakt geautomatiseerde verwerking mogelijk.

Daarnaast wordt ook gewerkt aan de implementatie van dit formulier in de systemen. Gezien de omvang van de hersteloperatie zal deze gefaseerd verlopen.

Globaal tijdpad

  • oktober - november 2024
    Betrokkenen ontvangen een brief waarin het aanvullend rechtshersteltraject wordt uitgelegd.
  • vanaf zomer 2025
    Alle betrokkenen ontvangen per belastingjaar een uitnodiging met details over de benodigde stappen.
  • zomer 2025
    Vanaf deze periode kunnen ook ontvangers per jaar hun werkelijk rendement doorgeven met het formulier Opgaaf werkelijk rendement op Mijn Belastingdienst.

Verzoek ambtshalve vermindering

Een groep van 150.000 mensen van wie de aanslag 2019 nog niet onherroepelijk vaststond, ontvangen een andere brief. Zij moeten vóór 31 december 2024 een verzoek om ambtshalve vermindering indienen, zodat ze het recht houden op rechtsherstel. Een standaard verzoekschrift wordt als bijlage meegestuurd met de brief. Dit verzoek kunnen zij volgend jaar motiveren met behulp van het formulier Opgaaf werkelijk rendement. Voor de jaren 2020 en verder hoeven mensen voorlopig niets te doen, omdat in 2024 geen sprake kan zijn van verjaring.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

Focus: Focus

121

Gerelateerde artikelen