Het kabinet trekt de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. Dit geld, ondergebracht in het Nationaal Groeifonds, gaat naar kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur, en onderzoek, ontwikkeling & innovatie. Economische groei is een middel om maatschappelijke doelstellingen en welvaart in brede zin te bevorderen. Door de productiviteit van de Nederlandse economie te vergroten, neemt ons nationale inkomen in de toekomst toe. Dit vergroot de bestedingsruimte van huishoudens en bedrijven. Daarnaast leidt dit tot meer belastinginkomsten voor de overheid.
De ministerraad is akkoord met het voorstel van ministers Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Hoekstra van Financiën. Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen, niet voor terugkerende overheidsuitgaven. Het fonds krijgt een eigen begroting en een onafhankelijke commissie beoordeelt de voorstellen. De Tweede Kamer moet instemmen met de verdeling van geld over de drie investeringsterreinen kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur, en onderzoek, ontwikkeling & innovatie.
Werking groeifonds
Ondernemers, (mkb-)bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen krijgen een rol bij het aandragen van investeringsvoorstellen. Het ministerie dat over een specifiek onderwerp gaat, dient een voorstel vervolgens formeel in. Een investeringsvoorstel heeft een minimumomvang van 30 miljoen euro, er geldt geen maximumomvang per project.
Op korte termijn zijn al kansen voor investeringen die helpen om in de toekomst de welvaart en het verdienvermogen te vergroten. Het kabinet wil deze kabinetsperiode besluiten over enkele projecten die hieraan bijdragen. Omwille van de tijd is er voor deze eerste ronde geen brede uitvraag voor projecten gedaan, maar is gekozen voor het indienen van voorstellen waarvoor al goed uitgewerkte plannen liggen.
Voor een objectief en politiek onafhankelijk oordeel over de ingediende investeringsvoorstellen stelt het kabinet een onafhankelijke commissie in. Geld wordt pas beschikbaar gesteld na een positief advies van deze commissie en een besluit van het kabinet. Bij de jaarlijkse ‘Staat van de Economie’ maken de ministers van Economische Zaken en Klimaat en Financiën de investeringsplannen voortaan bekend.
Milieuorganisaties
Milieuorganisaties zijn teleurgesteld over het Nationale Groeifonds. Volgens Greenpeace is het belangrijk om nu te investeren in onder meer effectief klimaatbeleid, een omslag in de landbouw en in snelle treinverbindingen. Milieudefense vindt dat de zorg, het onderwijs en het milieu het nakijken hebben. "De enige duurzame weg uit de crisis is een groene. Die leidt niet naar welvaart in euro's voor enkelen maar naar een klimaateconomie met welzijn voor iedereen", aldus campagneleider De Lege. Voorzitter Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging wil dat jongeren ook een plek krijgen in de commissie van het Nationale Groeifonds, "voor de belangen van jonge en toekomstige generaties". Hij ziet het fonds evenwel als een kans om met duurzame investeringen de economie op gang te krijgen. Maar dat is niet genoeg, zo wordt opgemerkt. "De investeringen in het klimaat moeten worden gecombineerd met belastingen op bijvoorbeeld uitstoot. Dan wordt duurzaam ook echt structureel voordelig voor bedrijven", aldus Schouten.
Bron: Rijksoverheid/ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen