Fiscalist en voormalig bestuursvoorzitter van het Register Belastingadviseurs Fons Overwater vindt dat producten uit de Schijf van Vijf op een btw-tarief van 0 procent moeten worden gezet en ongezond eten op 21 procent. Hij doet een oproep aan de Tweede Kamer die komende donderdag over leefstijlpreventie en de rol van de overheid hierin debatteert: "Dat is een goede gelegenheid om dit voorgestelde tariefverschil bespreekbaar te maken. Het zou een enorme gezondheidswinst opleveren en het kost de overheid niets", aldus Overwater in het FD.

Overwater constateert dat het aanbod van voedingsmiddelen in supermarkten voor 80 procent bestaat uit ongezonde producten. Volgens hem komt dat doordat ongezond voedsel vaak goedkoper is dan gezond voedsel en dat supermarkten er meer aan verdienen. "Om mensen aan te sporen tot gezonder eten, moeten we het btw-tarief opsplitsen in 0 procent voor producten die voorkomen in de Schijf van Vijf en 21 procent voor ongezonde producten." Door het onstane prijsverschil verwacht de fiscalist een verkooptoename van gezond voedsel van ten minste 10 procent tot bijna 33 procent.

De btw-verlaging naar 0 procent zou de rijksbegroting € 2,05 miljard kosten maar de btw-verhoging voor ongezond voedsel van 9 naar 21 procent zou resulteren in een extra belastingopbrengst van € 2,75 miljard, zo berekent Overwater. "De overheid wint er dus tijdelijk € 0,7 miljard mee. Pas als de omzetverhouding ongeveer 57 procent voor gezonde voeding tegenover 43 procent voor ongezonde voeding wordt, kost het de overheid per saldo belastinginkomsten", zo schrijft hij in zijn opiniestuk. Overwater pleit ervoor om het tijdelijke belastingoverschot van 0,7 miljard in te zetten voor maatregelen om mensen met een smalle beurs financieel te ondersteunen in de transitie naar gezonder eten.

De afgelopen jaren zijn door belanghebbende organisaties met enige regelmaat oproepen gedaan aan het kabinet om het btw-tarief voor groente en fruit te verlagen of op nul te zetten. Onderzoekers van SEO stelden vorig jaar echter dat een nultarief voor groente en fruit mogelijk niet erg effectief is en bovendien veel juridisch gedoe oplevert wat nou wel of geen groente of fruit is. Ook het Centraal Planbureau noemt een lager btw-tarief 'niet doelmatig'. Overwater gaat in de krant voorbij aan deze discussie. Wel hoopt hij dat met de verschoven verhoudingen in de Tweede Kamer een meerderheid te vinden is voor zijn idee.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

717

Gerelateerde artikelen