Bedrijven hebben naar schatting 5,34 miljard euro aan tegemoetkoming voor het loon tussen juni en september aangevraagd. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken op basis van de eerste overschotten. Uitvoeringsorganisatie UWV heeft al zo'n 2,1 miljard euro overgemaakt. In de eerste NOW-ronde, die een maand langer liep, was 9,9 miljard euro aangevraagd.
Het UWV heeft meer dan 63.000 aanvragen toegekend in de tweede subsidieronde. De NOW-regeling is in het leven geroepen om bedrijven te helpen werknemers in dienst te houden in de coronacrisis. Afhankelijk van het omzetverlies, betaalt de staat tot 90 procent van de loonsom van de bedrijven. In de tweede ronde wordt het loon van 1,3 miljoen werknemers deels door de overheid betaald.
Tozo-regeling
Met de Tozo-regeling kunnen zelfstandigen een aanvraag voor ondersteuning in levensonderhoud doen en een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Voor Tozo 2 zijn tot dusver naar schatting 103.000 aanvragen ingediend. Het merendeel van de Tozo 2 aanvragen betreft verlenging van inkomensondersteuning van Tozo 1. Er is een relatief groter beroep gedaan op de Tozo 2 in de vier grootste gemeenten dan in kleinere gemeenten. Uit CBS-cijfers blijkt dat Tozo-aanvragen vooral afkomstig zijn uit de sectoren specialistische zakelijke diensten, overige dienstverlening, handel, cultuur, sport en recreatie en horeca en onderwijs. De Tozo 2 kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot eind september. Vanaf 1 oktober gaat de Tozo 3 gelden voor een periode van negen maanden.
TOFA
De Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) is bedoeld voor werknemers die door de coronacrisis (bijna) geen inkomsten meer hebben en geen uitkering kunnen krijgen. Het loket voor de TOFA is op 27 juli gesloten. Van de ongeveer 24.000 aanvragen die in totaal zijn ingediend, zijn er tot nu toe ongeveer 11.000 toegekend. Ongeveer 13.000 verzoeken zijn afgewezen, voornamelijk omdat het inkomen van de aanvrager in april hoger is dan 550 euro of dat het ontvangen inkomen in februari lager is dan 400 euro.
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid algemeen, Sociale zekerheid werkloosheid
Dossiers: Corona