Spaarders moeten actief blijven om te vermijden dat hun spaargeld minder waard wordt. Een analyse van spaarplatform Raisin laat zien dat spaarders in Nederland vanwege de aanhoudend hoge inflatie ook in 2024 geld verloren op hun spaartegoeden. Gemiddeld verloren spaarders vorig jaar zo’n 1,8 procent aan koopkracht op vrij opneembaar spaargeld en 0,7 procent op termijndeposito’s. Het totale verlies aan koopkracht wordt geschat op ongeveer 7,6 miljard euro.
Het gros van het Nederlands spaargeld staat op vrij opneembare spaarrekeningen: zo’n 391 miljard euro op een totaal van 483 miljard euro. Omdat de rentes op deze rekeningen ver achterblijven op de inflatie, verliezen Nederlanders dit jaar samengerekend zo’n 7,6 miljard euro aan koopkracht op spaargeld dat bij Nederlandse banken aangehouden wordt.
Ook in de afgelopen jaren slaagde de gemiddelde spaarder er niet in om de koopkracht van spaargeld op peil te houden. Zo bedroeg het verlies op spaargeld na inflatie op een vrij opneembare spaarrekening maar liefst 9,1 procent in 2022. In vijf jaar tijd is gemiddeld zo’n 16,5 procent aan koopkracht op vrij opneembaar spaargeld verdampt. Spaardeposito’s weten hun waarde beter te behouden, met een verlies van ongeveer 10,2 procent in vijf jaar tijd.
Jasper Berkhout, onderzoeker bij Raisin, drukt spaarders op het hart om in actie te blijven: “In 2024 constateerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat er te weinig concurrentie is op de Nederlandse spaarmarkt. Dit zorgt ervoor dat nog té veel mensen genoegen nemen met een lage rente. Door de inflatie verdampt spaargeld ieder jaar opnieuw. Spaarders moeten actief blijven, want er zijn hogere rentes beschikbaar op de markt.”
Het spaarplatform verstrekt drie concrete stappen die spaarders kunnen nemen om de waarde van hun spaargeld op peil te houden: "zorg ervoor dat je alleen het hoognodige op je betaalrekening laat staan, overweeg een online spaarrekening met een hogere rente te openen in Nederland of in een ander Europees land en knip je spaargeld op. Geld dat je langer kunt missen, zet je vast op een termijndeposito met een vaste, hoge rente.”
Nederlandse spaarrente zakt waarschijnlijk verder
Verder meldt Geld.nl dat de spaarrentes in Nederland vorig jaar behoorlijk zijn gedaald. Volgens deskundige Sieto de Vries van de site ziet het er bovendien naar uit dat de rente die mensen ontvangen over hun spaargeld dit jaar verder zal afnemen.
De hoogste rente bij een vrij opneembare spaarrekening is de afgelopen twaalf maanden gedaald van 4 naar 3 procent, komt naar voren uit de cijfers. Afgelopen voorjaar lag de gemiddelde spaarrente volgens Geld.nl nog kortstondig boven de 2,5 procent, inmiddels is dat ongeveer halverwege de 2,5 en 2 procent.
Volgens De Vries hangt de afname samen met de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Die voerde zijn rentetarieven eerder nog flink op om de hoge inflatie te bestrijden. Maar sinds halverwege vorig jaar wordt het renteniveau weer stap voor stap omlaag gebracht. Veel banken stemmen hun spaarrente hierop af.
De Vries vermoedt dat de ECB zijn rentetarieven later deze maand opnieuw verlaagt, wat dan waarschijnlijk ook weer zal doorwerken in de spaarrentes. Maar helemaal zeker is hij niet. "Met de renteverlagingen wil de ECB de Europese economie aanzwengelen. Maar met onzekere factoren, zoals de conflicten in Oekraïne en Gaza en de dreiging van een handelsoorlog met Amerika, is het bewegen op glad ijs. Er hoeft maar iets te gebeuren en de inflatie stijgt weer, waardoor de rentes alsnog omhoog moeten. Of de voorspelde verdere daling gaat uitkomen, is dus afwachten."
Bron: Raisin
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Financiële administratie, Fiscaal ondernemingsrecht, Huwelijksvermogensrecht