De checklist is te raadplegen op de website van de Belastingdienst.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting
De checklist is te raadplegen op de website van de Belastingdienst.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting
Tweede Kamer wil eerdere publicatie definitieve forfaitaire rendementspercentages box 3
De Tweede Kamer heeft motie-Van Eijck aangenomen waarin wordt gevraagd om de jaarlijkse regeling met de definitieve forfaitaire rendementspercentages in box 3 vóór 15 februari te publiceren, zolang de Wet werkelijk rendement niet is ingevoerd.
Inspecteur bevoegd vertegenwoordigd in box 3 zaken ondanks naamswijziging door huwelijk
Hof Den Haag oordeelt dat uit het afschrift van het Centraal bevoegdhedenregister blijkt dat machtiging is verleend aan personen A en B om in fiscaalrechtelijke procedures namens de inspecteur op te treden. De naamswijziging van A vloeit uitsluitend voort uit haar tussentijdse huwelijk. Voor geen enkel jaar is de box 3 heffing een individuele en buitensporige last.
Fictief vervreemdingsvoordeel voor dga die claimt in Oostenrijk te wonen
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat Nederland heffingsbevoegd is. X maakt niet aannemelijk dat hij inwoner is van Oostenrijk. Het hof stelt verder ook vast dat de inspecteur aannemelijk maakt dat X na 25 september 2004 zijn leidinggevende taak in Nederland heeft uitgeoefend.
Ruim € 8 miljard investeringen in innovatie door ondernemers via WBSO in 2024
Nederlandse bedrijven blijven investeren in innovatie via de regeling die volgt uit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO-regeling). Ondernemers kunnen met de WBSO hun loonkosten en andere uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. In 2024 ging het om € 8,36 miljard, het één na hoogste bedrag ooit. Bijna 19.000 bedrijven maakten in 2024 gebruik van de WBSO. 97,2% hiervan komen uit het mkb: een record. Dat staat in het jaarverslag dat minister Beljaarts van Economische Zaken heeft gepubliceerd.
Bijzondere invaliditeitsverhoging veteranen
Het belasten van de Bijzondere invaliditeitsverhoging (BIV) voor veteranen kan een nieuw politiek pijnpunt worden.
Verbeurdverklaring is geen ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, aftrekbeperking van toepassing
Hof Amsterdam oordeelt dat X zich vergeefs beroept op het kennisgroepstandpunt “Verbeurdverklaring en art. 3.14 Wet IB 2001” van de Belastingdienst (V-N 2024/55.3), zodat de aftrekbeperking wel geldt.
Correcties voor grillrestaurants niet te hoog bij ontbreken deel administratie
Hof Amsterdam oordeelt dat de bewijslast terecht is omgekeerd en verzwaard. De ontbrekende gegevens zijn dusdanig cruciaal dat de verantwoording van de winst door de wijze van (niet) administreren en (niet) bewaren oncontroleerbaar is geworden.
Schijnzelfstandigen krijgen na rechtszaken tienduizenden euro's
Werkgevers krijgen vaker te maken met rechtszaken waarbij een zzp'er claimt toch werknemer te zijn. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur onder arbeidsrechtadvocaten, deskundigen en de Raad voor de rechtspraak.
Beperkte handhaving IB-aanslagen en geen vergrijpboeten voor hennepkweker
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat de hennepkwekerij vóór 1 januari 2013 al operationeel was en dat X daaruit inkomsten uit een niet aangegeven bron heeft genoten.
NOB: Nederland kiest voor uitzonderingspositie met vermogensaanwasbelasting
Bij een keuze voor een jaarlijkse heffing over de vermogensaanwas – in plaats van een heffing over de behaalde vermogenswinst op het moment van realisatie bij verkoop – kiest Nederland voor een uitzonderingspositie. Dit is de conclusie van een internationaal vergelijkend onderzoek naar inkomstenbelastingheffing op vermogen op basis van werkelijk rendement (box 3) in twaalf landen, dat door de NOB is gepubliceerd.