Nederlanders kunnen vanaf woensdag 1 maart weer hun belastingaangifte doen. Ondernemers en particulieren die van de Belastingdienst een oproep hebben gekregen, hebben tot 1 mei de tijd om de aangifte over afgelopen jaar in te leveren. Zonder zo'n oproep hebben mensen vijf jaar de tijd om aangifte te doen. De eerste dag gaat helaas wel gepaard met inlogproblemen bij Mijn Belastingdienst.

"DigiD is gedeeltelijk onbeschikbaar en dat komt omdat er veel meer verzoeken binnenkomen om in te loggen. Het gaat om 90 tot 110 verzoeken per seconde", zegt een woordvoerster van Logius, de beheerder van DigiD. "Dat is een extreme hoeveelheid en veel meer dan verwacht. Dit hebben we niet eerder meegemaakt", vervolgt ze.

Wanneer het probleem is opgelost kan zij nog niet zeggen. "We zijn heel hard aan het werk om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen." De zegsvrouw wijst er overigens op dat DigiD wel werkt om in te loggen bij bijvoorbeeld het UWV of DUO.

Op sociale media klagen mensen dat het inloggen niet lukt. De Belastingdienst bevestigde eerder op Twitter dat er een storing was bij DigiD afgelopen nacht. Bij het inloggen krijgen mensen foutmeldingen.

Vorig jaar kreeg de Belastingdienst 9,5 miljoen aangiften voor de inkomstenbelasting binnen. Dat was iets minder dan het record van 9,8 miljoen belastingaangiftes uit 2021.

De Belastingdienst had vorig jaar 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers verzocht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Dat het aantal aangiften hoger lag, kwam doordat ook mensen die geen aangifte hoefden te doen, dat uit eigen beweging toch hebben gedaan omdat zij mogelijk geld terug konden krijgen.

Update 2 maart 2023, 9.30 uur
Mensen die donderdagochtend belastingaangifte willen doen, hebben nog steeds moeite met inloggen via DigiD. Een woordvoerster van Logius, de beheerder van DigiD, bevestigt dat er donderdag nog steeds inlogproblemen zijn.

De Belastingdienst adviseert op Twitter om het later nog een keer te proberen. De zegsvrouw van Logius verwachtte woensdag dat het donderdag en vrijdag rustiger is en inloggen makkelijker gaat.

Volgens de woordvoerster is woensdag 400.000 keer per uur succesvol ingelogd. Logius meldde toen drie keer zoveel verzoeken te krijgen om in te loggen vergeleken met 1 maart vorig jaar. Waarom dit zo is, kon de woordvoerster niet zeggen.

Update 3 maart 2023, 9.45 uur
Mensen die belastingaangifte willen doen, kunnen vrijdag zonder problemen inloggen op DigiD. Sinds woensdag kan belastingaangifte worden gedaan, maar sindsdien was het systeem regelmatig overbelast en was inloggen op DigiD soms niet mogelijk. Een woordvoerster van Logius, de beheerder van DigiD, zegt dat de storingen inmiddels zijn opgelost.

Donderdag heeft Logius de inlogcapaciteit stapsgewijs verhoogd om de storingen te verhelpen. Woensdag wilde het bedrijf de capaciteit niet verder uitbreiden omdat toen het risico bestond dat DigiD helemaal niet meer zou werken. Logius meldde eerder dat het systeem vanaf woensdagavond is geanalyseerd en verder geoptimaliseerd. Hierdoor kon het systeem een capaciteitsverhoging daarna wel aan.

Tot die verhoging kon het systeem 400.000 inlogpogingen per uur aan. Hoeveel mensen na de opschaling konden inloggen is niet bekend. Door de problemen was het ook moeilijker om in te loggen bij andere organisaties waarbij DigiD nodig is, zoals zorgverzekeraars en uitkeringsinstantie UWV.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

110

Gerelateerde artikelen