Vanaf woensdag 1 maart 2017 kan iedereen online aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2016. De landelijke media besteden er aandacht aan en de Belastingdienst staat uiteraard in de startblokken om het massale bezoek aan Mijn Belastingdienst in goede banen te leiden. Een kort overzicht.
Op NOS.nl zegt directeur Interactie Belastingdienst Eline Spros dat dit jaar 70.000 mensen tegelijkertijd aangifte kunnen doen via de site. Vorig jaar was de maximale capaciteit 35.000 en toen waren er veel problemen. "De site zal vandaag druk zijn. Zeker als het regenachtig is", aldus Spros. De Telegraaf schrijft dat dit jaar zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging krijgen om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Anderen moeten zich zelf melden. Bij bijna 6 miljoen mensen, zo vervolgt de krant, heeft de Belastingdienst de aangifte 2016 al volledig ingevuld, bij de rest is die grotendeels ingevuld. Ook de Volkskrant meldt de start van de online aangifte met een variant op de bekende slogan: 'Belastingaangifte: niet leuk, wel steeds makkelijker'.
Bij het Algemeen Dagblad komt belastingadviseur Sander Suurmond uit Poeldijk aan het woord. "Het wordt je gemakkelijk gemaakt door al die vooringevulde informatie. Maar de fiscus weet niet alles, dus het is niet zeker dat alles wat je moet aangeven al staat ingevuld. Een huis in het buitenland bijvoorbeeld, of een buitenlandse bankrekening. Denk dus altijd goed na of je alles opgeeft. En controleer goed of de gegevens die al zijn ingevuld wel kloppen'', zo waarschuwt Suurmand de belastingplichtigen in het AD. Woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond wijst mensen op een ander gevaar. Door de chaos bij de Belastingdienst is de verwachting dat de fiscus een leugentje over het hoofd ziet. "Niet sjoemelen'', zegt De Jong. "Ik weet niet of de controle dit jaar minder scherp is. Maar zelfs als dat zo is, de fiscus kan je aangifte jaren later nog eens controleren. Dan kun je alsnog door de mand vallen." Ook Wiebes waarschuwt aangiftesjoemelaars in de Telegraaf.
De Belastingdienst heeft voor mensen en instellingen die anderen helpen met hun belastingaangifte een online kennisnetwerk beschikbaar gesteld. 17 Procent van de belastingplichtigen weet (nog) geen hulp te vinden bij belasting- of toeslagzaken, terwijl zij dat wel nodig hebben. Over de totstandkoming van de hele organisatie rond de aangiftecampagne heeft de Belastingdienst een video samengesteld:
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Idsinga (Belastingdienst en Fiscaliteit, NSC) zijn zakelijke belangen openbaar maakt, meldt RTL Nieuws. Regeringspartij PVV sluit zich aan bij veel oppositiepartijen die oproepen tot openheid. "Maar beter openbaar maken die miljoenenbelangen", schrijft Wilders in een bericht op X.
Folkert Idsinga, de staatssecretaris voor belastingen, wil geen openheid geven over zijn zakelijke belangen. Idsinga heeft onder meer aandelenbelangen in beursgenoteerde bedrijven, maar noemt dit een 'privéaangelegenheid'. Integriteitsexperts zijn kritisch en vinden dat het privébelang niet boven het landsbelang zou mogen gaan. Dat schrijft RTL Nieuws.
De Staatssecretaris van Financiën heeft de tweede nota van wijziging op het Belastingplan 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze nota van wijziging wordt een aantal inhoudelijke wijzigingen en diverse technische wijzigingen aangebracht.
Staatssecretaris Idsinga van Financiën heeft schriftelijke antwoorden op een deel van de vragen die zijn gesteld tijdens het wetgevingsoverleg van maandag 21 oktober 2024 over het pakket Belastingplan 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. Een ander deel van de vragen wordt op maandag 4 november 2025 mondeling beantwoord.
11.500 bezwaarschriften tegen invorderingskosten, waarvan circa 1.500 betrekking hebben op Toeslagen, worden generiek gehonoreerd. Dit betekent dat invorderingskosten in deze gevallen worden teruggedraaid en eventuele proceskosten worden vergoed. De oorspronkelijke vordering blijft wel bestaan en wordt geïnd. Dit is één van de twee eenmalige maatregelen om het capaciteitstekort in het invordering- en bezwaarproces aan te pakken. Dit schrijft staatssecretaris Idsinga van Financiën in een voortgangsbrief over moties en toezeggingen.
Rechtbank Rotterdam spreekt X vrij van het door hem mede doen plegen van de onjuiste aangiften omdat de zaak tegen de DJ is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. X heeft wel feitelijk leiding gegeven aan het medeplegen van valsheid in geschrift met betrekking tot de aangifte over 2013.
Het door de Tweede Kamer aangenomen amendement met een acceptatieplicht voor contant geld (V-N 2024/44.22) is vanwege een aantal uitwerkingskwesties voor advies voorgelegd aan de Europese Centrale Bank (ECB). Ook is begonnen met de voorbereidingen voor een uitvoeringsbesluit, zodat de voorgestelde acceptatieplicht zo spoedig mogelijk in werking kan treden. Dat schrijft de Minister Heijnen van Financiën aan de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer wacht niet op het kabinet en neemt zelf het initiatief om de rechten van de belastingbetalers en toeslagenontvangers beter te beschermen.
Volgens de vakbond FNV is het belastingplan 2025 vooral gericht op het bevoordelen van bedrijven en rijke Nederlanders. De vakbond noemt onder meer het terugdraaien van de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, het deels schrappen van de versobering van de 30%-regeling, de verlaging van het toptarief van de tweede schijf in box 2 en de 14 miljard euro die wordt uitgetrokken voor rechtsherstel van box 3.