Vanaf woensdag 1 maart 2017 kan iedereen online aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2016. De landelijke media besteden er aandacht aan en de Belastingdienst staat uiteraard in de startblokken om het massale bezoek aan Mijn Belastingdienst in goede banen te leiden. Een kort overzicht.
Op NOS.nl zegt directeur Interactie Belastingdienst Eline Spros dat dit jaar 70.000 mensen tegelijkertijd aangifte kunnen doen via de site. Vorig jaar was de maximale capaciteit 35.000 en toen waren er veel problemen. "De site zal vandaag druk zijn. Zeker als het regenachtig is", aldus Spros. De Telegraaf schrijft dat dit jaar zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging krijgen om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Anderen moeten zich zelf melden. Bij bijna 6 miljoen mensen, zo vervolgt de krant, heeft de Belastingdienst de aangifte 2016 al volledig ingevuld, bij de rest is die grotendeels ingevuld. Ook de Volkskrant meldt de start van de online aangifte met een variant op de bekende slogan: 'Belastingaangifte: niet leuk, wel steeds makkelijker'.
Bij het Algemeen Dagblad komt belastingadviseur Sander Suurmond uit Poeldijk aan het woord. "Het wordt je gemakkelijk gemaakt door al die vooringevulde informatie. Maar de fiscus weet niet alles, dus het is niet zeker dat alles wat je moet aangeven al staat ingevuld. Een huis in het buitenland bijvoorbeeld, of een buitenlandse bankrekening. Denk dus altijd goed na of je alles opgeeft. En controleer goed of de gegevens die al zijn ingevuld wel kloppen'', zo waarschuwt Suurmand de belastingplichtigen in het AD. Woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond wijst mensen op een ander gevaar. Door de chaos bij de Belastingdienst is de verwachting dat de fiscus een leugentje over het hoofd ziet. "Niet sjoemelen'', zegt De Jong. "Ik weet niet of de controle dit jaar minder scherp is. Maar zelfs als dat zo is, de fiscus kan je aangifte jaren later nog eens controleren. Dan kun je alsnog door de mand vallen." Ook Wiebes waarschuwt aangiftesjoemelaars in de Telegraaf.
De Belastingdienst heeft voor mensen en instellingen die anderen helpen met hun belastingaangifte een online kennisnetwerk beschikbaar gesteld. 17 Procent van de belastingplichtigen weet (nog) geen hulp te vinden bij belasting- of toeslagzaken, terwijl zij dat wel nodig hebben. Over de totstandkoming van de hele organisatie rond de aangiftecampagne heeft de Belastingdienst een video samengesteld:
Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) heeft het vereenvoudigd meldformulier ongebruikelijke transacties voor accountants nu ook geschikt gemaakt voor belastingadviseurs. Het formulier bevat alleen nog transactiesoorten die voor de meldersgroep gelden, zowel in Nederland als in Caribisch Nederland.
Met de plannen die het kabinet in de Voorjaarsnota 2025 presenteert, wordt het ene gat met het andere gevuld, is het oordeel van vakbond FNV. Mensen worden "hapsnap" ondersteund met bijvoorbeeld een lagere energiebelasting en het bevriezen van de sociale huren, "maar het wordt betaald uit bezuinigingen die mensen weer keihard raken met daarnaast hogere belastingen op inkomen", zegt interim-voorzitter Henk de Jong van FNV.
Alle ministeries zijn betrokken bij een datalek op de websites rijksoverheid.nl, openoverheid.nl en overheid.nl. De namen van ambtenaren waren zichtbaar in de metadata achter 100.000 van de 500.000 onderzochte documenten. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken gaat het om documenten als beleidsnota's, rapporten en documenten die worden gedeeld vanuit de Wet open overheid.
Het kabinet stemt in met de voorjaarsnota waarover de coalitiepartijen deze week een akkoord hebben bereikt en zal deze vrijdag publiceren, meldde minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) na de ministerraad. Dan wordt precies duidelijk wat PVV, VVD, NSC en BBB precies hebben afgesproken.
De coalitiepartijen willen in totaal € 600 miljoen uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de verplichting voor rechtspersonen om eHerkenning te gebruiken voor belastingaangiften niet onrechtmatig is. De kosten van eHerkenning zijn niet onevenredig hoog.
De coalitiepartijen VVD, PVV, NSC en BBB hebben op woensdag 16 april 2025 een akkoord bereikt over de voorjaarsnota. Het onderhandelingsresultaat wordt donderdag eerst besproken in de ministerraad. Minister Heinen van Financiën benadrukt dat de begrotingsregels zijn gevolgd, wat wil zeggen dat tegenover extra uitgaven bezuinigingen staan, en tegenover iedere lastenverlichting, een lastenverzwaring elders.
De Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane (IBTD) heeft in 2024 nadere afspraken gemaakt met het ministerie van Financiën en de diensten die vallen onder het toezicht over hoe de IBTD nog meer aan de voorkant betrokken kan worden bij totstandkoming van nieuw beleid en wet- en regelgeving. Dit staat in het jaarverslag 2024 van de IBTD dat door minister Heinen van Financiën naar de Eerste en Tweede Kamer is gestuurd.
De rechtbank in Den Bosch heeft Peter Gillis veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Dat gebeurde in een zaak waarin de realityster en vastgoedondernemer werd verdacht van onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude.