Vanaf woensdag 1 maart 2017 kan iedereen online aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2016. De landelijke media besteden er aandacht aan en de Belastingdienst staat uiteraard in de startblokken om het massale bezoek aan Mijn Belastingdienst in goede banen te leiden. Een kort overzicht.

Op NOS.nl zegt directeur Interactie Belastingdienst Eline Spros dat dit jaar 70.000 mensen tegelijkertijd aangifte kunnen doen via de site. Vorig jaar was de maximale capaciteit 35.000 en toen waren er veel problemen. "De site zal vandaag druk zijn. Zeker als het regenachtig is", aldus Spros. De Telegraaf schrijft dat dit jaar zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging krijgen om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Anderen moeten zich zelf melden. Bij bijna 6 miljoen mensen, zo vervolgt de krant, heeft de Belastingdienst de aangifte 2016 al volledig ingevuld, bij de rest is die grotendeels ingevuld. Ook de Volkskrant meldt de start van de online aangifte met een variant op de bekende slogan: 'Belastingaangifte: niet leuk, wel steeds makkelijker'.
 
Bij het Algemeen Dagblad komt belastingadviseur Sander Suurmond uit Poeldijk aan het woord. "Het wordt je gemakkelijk gemaakt door al die vooringevulde informatie. Maar de fiscus weet niet alles, dus het is niet zeker dat alles wat je moet aangeven al staat ingevuld. Een huis in het buitenland bijvoorbeeld, of een buitenlandse bankrekening. Denk dus altijd goed na of je alles opgeeft. En controleer goed of de gegevens die al zijn ingevuld wel kloppen'', zo waarschuwt Suurmand de belastingplichtigen in het AD. Woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond wijst mensen op een ander gevaar. Door de chaos bij de Belastingdienst is de verwachting dat de fiscus een leugentje over het hoofd ziet. "Niet sjoemelen'', zegt De Jong. "Ik weet niet of de controle dit jaar minder scherp is. Maar zelfs als dat zo is, de fiscus kan je aangifte jaren later nog eens controleren. Dan kun je alsnog door de mand vallen." Ook Wiebes waarschuwt aangiftesjoemelaars in de Telegraaf.
 
De Belastingdienst heeft voor mensen en instellingen die anderen helpen met hun belastingaangifte een online kennisnetwerk beschikbaar gesteld. 17 Procent van de belastingplichtigen weet (nog) geen hulp te vinden bij belasting- of toeslagzaken, terwijl zij dat wel nodig hebben. Over de totstandkoming van de hele organisatie rond de aangiftecampagne heeft de Belastingdienst een video samengesteld:
 


 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen