De beperking van de renteaftrek voor vastgoedondernemers die het kabinet heeft voorgesteld, gaat vrijwel zeker van tafel. Dat bleek tijdens de behandeling van het Belastingplan 2025 door de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer, zo meldt het FD. 

Met ingang van 1 januari 2025 zou een anti-fragmentatiemaatregel worden opgenomen in de earningsstrippingmaatregel voor vastgoedlichamen met (aan derden) verhuurd vastgoed. De aftrekruimte tot €1 miljoen van de earningsstrippingmaatregel moet vanaf dan voor vastgoedlichamen met aan derden verhuurd vastgoed buiten toepassing blijven. Het is een anti-misbruikmaatregel omdat grote beleggers hun vennootschappen splitsten in meerdere bv's of coöperaties zodat even zoveel keren gebruik kon worden gemaakt van de drempel van € 1 miljoen euro. Die truc wordt met name toegepast door vastgoed beleggers die aan derden verhuren.

De coalitiepartijen vinden de renteaftrekbeperking voor vastgoedbedrijven nu te ver gaan. In de Financiën-commissie liet VVD-Kamerlid Wendy van Eijk weten dat de coalitiepartijen het eens zijn dat de voorgestelde beperking te ver gaat. De vastgoedsector waarschuwde dat dit voorstel het aanbod van huurwoningen zou verminderen. Als dekking voor deze wijziging gaat de renteaftrek boven €1 miljoen niet van 20 procent naar 25 procent van het bruto bedrijfsresultaat, zoals in het Belastingplan staat, maar naar 24,5 procent.

Eerder typeerde het Register Belastingadviseur de maatregel als 'overkill'. Columnist Eric van Uunen noemde de aangekondigde earningsstrippingmaatregel zelfs een draak van een regeling.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

1642

Gerelateerde artikelen