Als een ontvanger van de schenking wil dat de aanslag naar de schenker gaat, moet het adres van de schenker als correspondentieadres al in de aangifte schenkbelasting worden aangeven. De ontvanger blijft echter de belastingplichtige en is aansprakelijk voor het voldoen van de schenkbelasting. Dat meldt de Belastingdienst op het Forum Fiscaal Dienstverleners.

De Belastingdienst ontvangt regelmatig bezwaarschriften tegen aanslagen schenkbelasting, met het verzoek de tenaamstelling en adres te wijzigen. Dat is te laat, de Belastingdienst kan dat dan niet meer wijzigen. Bij het verzoek om wijziging van tenaamstelling en adres gaat het in de meeste gevallen om een zogenoemde schenking vrij van recht. Dit betekent dat schenker en ontvanger zijn overeengekomen dat de schenker de aanslag betaalt.

De fiscale gevolgen van zo’n overeenkomst zijn beperkt tot het eenmalig ophogen van de waarde van de schenking met de verschuldigde belasting, de begiftigde blijft echter de belastingplichtige. De Belastingdienst legt de aanslag op aan de belastingplichtige. Ook bij een schenking vrij van recht wordt de aanslag dus opgelegd aan de begiftigde.

NB: Als de schenker de schenkbelasting betaalt, heet dat een netto-schenking of 'vrij van recht'-schenken. Wanneer de schenker de belasting betaalt, is die hoger. Dat komt doordat de dienst het betalen van de schenkbelasting óók ziet als een schenking. Het bedrag van de schenking wordt daardoor hoger, en dus ook de schenkbelasting.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

5828

Gerelateerde artikelen