Het aantal expats dat in Nederland van de 30%-regeling profiteert, is in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Binnen de EU geeft Nederland de grootste belastingkorting aan expats: zij hoeven de eerste vijf jaar over ongeveer een derde van hun salaris geen belasting te betalen. Dit kost de Nederlandse schatkist ruim een miljard euro per jaar, meldt Follow the Money (FTM).

Op initiatief van NSC-oprichter Pieter Omtzigt zou deze ongelijkheid aangepakt worden door de belastingkorting flink te versoberen. Maar onder druk van grote bedrijven als ASML kwam het nieuwe kabinet hier toch op terug. Het resultaat: expats blijven van hoge kortingen genieten. De belastingkorting wordt teruggebracht van 30 naar 27 procent van het salaris.

In vergelijking met de rest van Europa heeft Nederland veel expats. Uit de meest recente EU-cijfers, uit 2022, blijkt dat Nederland bijna de helft van alle expats met belastingkorting telt. Dit zijn er 92.000, in tegenstelling tot 95.000 in de rest van de EU, schrijft FTM.

Bron: FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

45

Gerelateerde artikelen