Het aantal faillissementen in Europa neemt snel toe. In Nederland is de stijging dit jaar hoger dan verwacht, maar ook in omringende landen verslechtert de situatie, stelt kredietverzekeraar Allianz Trade.

Voor Nederland voorspelde Allianz voor heel 2024 een stijging van de faillissementen met 31 procent. Halverwege dit jaar staat de score al op 39 procent. Opmerkelijk slecht gaat het in Zweden. Voor heel het jaar was rekening gehouden met een stijging van 9 procent. Tot nu toe bedraagt de stijging 58 procent. In Duitsland, waar een stijging van 13 procent was voorspeld, is het aantal faillissementen met 21 procent toegenomen. Ook in Oostenrijk, Ierland, Frankrijk en Italië is sprake van een stijging van meer dan 20 procent.

Johan Geeroms, risicodirecteur in de Benelux van Allianz Trade, noemt het huidige economische klimaat "verraderlijk". Ondernemers moeten gewaarschuwd zijn, stelt hij. "Gaan we langzaam de goede kant op of blijven we kwakkelen? In de VS boomt de economie, maar onze belangrijkste exportmarkt Duitsland laat maar weinig goeds zien."

Bedrijven merken dat hun facturen steeds later betaald worden. "Dat is wereldwijd zo, in Europa en ook in Nederland. Die latere betaling is voor veel bedrijven lastig. Werkkapitaal komt hierdoor onder druk te staan. Met als logisch gevolg dat de kans op wanbetaling en faillissementen toeneemt. Ook gezonde bedrijven kunnen hierdoor geraakt worden. Een grote onbetaalde factuur is voor veel ondernemers een nachtmerrie."

De meeste faillissementen in Nederland doen zich voor in de bouw, waar een toename is te zien van 68 procent. Daarna volgt de vastgoedbranche met 64 procent, gevolgd door ict en telecom met 54 procent en de horeca met 49 procent. In de industrie bleef de stijging beperkt tot 4 procent.

Allianz Trade verwacht dat wereldwijd dit jaar in één op de twee landen een stijging van het aantal faillissementen te zien zal zijn. In Noord-Amerika wordt een toename verwacht van 29 procent, gevolgd door West-Europa met 14 procent en Azië, zonder China, met 8 procent.

In 2025 wordt wereldwijd een gematigde stijging verwacht van 1 procent. "We zijn op weg naar stabilisering", zegt Geeroms. "In onze eerdere voorspelling gingen we uit van nul faillissementsgroei in de wereld in 2025. Ook voor Nederland zagen we voor volgend jaar nauwelijks groei van de faillissementen. Wanneer zo'n omslag precies plaatsvindt, is moeilijk exact aan te geven. Het lijkt erop dat die kentering wat opschuift."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Insolventierecht

182

Gerelateerde artikelen